AS-i Vivacolor värvikooli juhataja Arto-Rando Serveti sõnul ei ole inimestel kööki värvi valides mingeid toonieelistusi, kuid kindlasti soovitab ta kasutada pesukindlat värvi.

“Toonivalikul on mõistlik nõu pidada sisekujundajaga. See sõltub kasvõi mööblist või põrandakattest. Lagi on küll tavaliselt valge,” ütles ta.

##Serveti sõnul ei ole harvad juhud, kui värviostja astub poodi koos põrandakattejupi või mööblitükiga, et nende abil sobilik värvitoon välja valida. Mis on ka mõistlik tegu, kuna erinevaid värvitoone on rohkem kui näiteks sobilikke põrandakatteid.

“Värvimüüjaga tasub alati väga avameelne olla, nii oskab ta paremini sobivat valikut soovitada,” sõnas Servet. Köögis soovitab ta kasutada pesemiskindlat vesialuselist matti värvi.

Sobilikud värvid jagunevad üldjoontes kaheks – vesialuselised ja lahustil põhinevad värvid. Vesialuseliste värvide eeliseks on ebameeldiva lõhna puudumine, kiirem kuivamisaeg ja töövahendite puhastamise kergus. Lahustil põhinevat värvi soovitab Servet kasutada mõnede raskemate pindade puhul.

Akadeemias Nord teisel kursusel psühholoogiat õppiva Kärt Käeseli sõnul võiks köögis domineerida isuäratavad toonid – kollase ja oranži varjundid või salatiroheline.

Samas kuulutab populaarne feng shui mõttelaad oranžid, punased ja rohelised toonid ebasoovitavateks.

“Köök on nagu valgusfoor – kel liigse kehakaaluga probleeme, sellele sobiks punane köök, normaalse söögiisuga perele kollane ning toetust ja lisakaloreid vajavaile roheline,” ütles Käesel.

Selline on tema sõnul värvide mõju inimeste psüühikale – punane näiteks mõjub ärritavalt, tõstab vererõhku ja võib söögiisu hoopis peletada. Mida vähem ruumis viibitakse, seda intensiivsemad ja äkilisemad võivad olla kasutatud toonid. “Samas võib punane söögivalmistaja ajutegevust erutada ja teda inspireerida, kuid ei maksa unustada, et supp tuleb ju üheskoos ära süüa,” lisas ta.

“Konkreetselt peaks silmas pidama, milliseid mälestusi ja emotsioone värvid pereliikmetel tekitavad – kui assotsiatsioonid on meeldivad, on meeldiv ka värvi mõju ruumis viibijatele,” rääkis Käesel.