Näiteks võib haige hamba parandamine olenevalt hambakliinikust ulatuda mitme tuhande kroonini.

Tallinna hambaravikliinikus käinud Rene (25) sõnul on tal katkise hamba raviks kulunud 1200 krooni. “Olen kaks korda arsti juures käinud. Üks kord tuleb sama hambaga veel minna,” lausus ta.

Tallinnas asuva Kaarli hambapolikliiniku tegevjuhi Piret Uudekülli sõnul on hambaravi kallis eelkõige seetõttu, et raviks vajalikud materjalid pole odavate killast. “Hea materjali hind määrab ära ka teenuse hinna,” lausus Uudeküll. Seetõttu ei tohiks tema sõnul hambaravipolikliinikutes hinnad väga palju erineda.

Odavam on haige hammas välja tõmmata

Hambaraviteenuste soolane hind on Uudekülli sõnul tihtipeale ka põhjuseks, miks inimesed lähevad odavamat teed ning lasevad haige hamba lihtsalt välja tõmmata. “Teoreetiliselt võib seda väita küll,” lausus Uudeküll. “Kui plommi hind ulatub ikka 300-400 kroonini, siis peab madalamat palka saav inimene tõsiselt arvestama, kuidas ravi eest tasuda.”

##Uudekülli sõnul on suveaeg Kaarli hambapolikliinikus rahulikum. “Kõige kiirem aeg on mai-juuni. Tõenäoliselt soovivad inimesed enne puhkusele minekut oma hambad korda teha.”

Tallinna hambapolikliiniku peaarsti asetäitja ravialal Sirje-Maria Pihlakas ütles, et nende vastuvõtul käib patsiente seinast seina.

“On neid, kes käivad näiteks kord kuus pärast palgapäeva ja lasevad teha ühe hamba korraga. Samas ma usun, et suur seltskond üldse ei käi arsti juures,” lausus Pihlakas.

Mobiili eest makstakse, hambaravi eest mitte

Tema sõnul üritavad nooremad patsiendid üldjuhul haiged hambad hinnast hoolimata siiski korda teha ega lähe kergelt väljatõmbamise teed.

“Tööjõuturg on ka selline, et kui oled noor inimene ja sul ikka hambaid suus pole, siis tööle ei taheta võtta,” märkis Pihlakas. Pensionärid lasevad tihtipeale aga hamba eemaldada.

See, millised on eri hambaravilates hinnad, sõltub Pihlakase sõnul suuresti hambaarsti nimest ning kvalifikatsioonist.

“Suhtumine on erinev. Kui inimene ostab endale kolm tuhat krooni maksva mobiiltelefoni, mida ta kasutab näiteks ühe aasta, ja samas pole nõus maksma tuhat krooni hamba eest, millega võib elada elu lõpuni, siis võib öelda, et küsimus on prioriteetide seadmises,” kommenteeris hambaravi hindu Eesti Hambaarstide Liidu juhatuse esimees Kristjan Gutmann.

Gutmanni sõnul juurutati selle aasta algusest süsteem, mille kohaselt on ravikindlustatud inimestel võimalik 150 krooni ulatuses haigekassa kaudu hambaraviks toetust saada.

Küsimusele, kas see summa liialt väike pole, küsis Gutmann vastu: “Kui tänaval lebaks maas 150 krooni, kas siis jäetaks see samuti üles korjamata?”

Riikide toetus hambaravile väheneb

Gutmanni sõnul jätavad paljud inimesed paari paberi täitmise tõttu isegi nimetatud 150- kroonise hüvitise saamise võimaluse kasutamata. “Aasta lõpus tehakse uue süsteemi kohta kokkuvõtted. Võib-olla on see summa tulevikus suurem,” lisas ta.

Samas märkis hambaarstide liidu juht, et riigipoolne toetuste summa väheneb kõikjal maailmas. Eelkõige seetõttu, et vanemate inimeste osa rahvastikus suureneb. See kergitab väljaminekuid kallite proteeside ja ravi peale, mis omakorda sunnib riigi toetussummasid vähendama.

Hüvitise taotlemine tagasihoidlik

Haigekassa avalike suhete osakonna juhataja Anne Osvet ütles, et hambaravi hüvitist on sel aastal haigekassalt taotlenud umbes 70 000 inimest.

Hüvitatava summa suurusjärk ületab 10,5 miljonit kooni. Samas on Eestis 1,28 miljonit ravikindlustatud inimest, kes hambaravihüvitust taotleda võiksid. “Huvi on tõepoolest üsna tagasihoidlik. Oleme küll üsna palju tutvustusööd teinud. Samas ei saa kedagi tagasihoidlikus tulemuses süüdistada. Paljud lihtsalt ei vaevu vajalikku taotlust tegema. Samas on inimesi, kes pole hambaarsti juures käinud,” selgitas Osvet.

Seda, kas jägmisel aastal võiks oodatust tagasihoidlikema väljamaksete tõttu hambaravi hävitise määrad tõusta, ei osanud Osvet öelda. “See pannakse paika ministri otsusega,” märkis ta.