Ühispank tõstab teenuste hinnad teiste pankadega samale tasemele

Eesti Ühispank tõstab järgmisest nädalast pangasaalis tehtavate tehingute hinda ning järgmise aasta algusest läheb tõenäoliselt tasuliseks ka Ühispanga internetipank.

Eestisisese maksekorralduse tegemine kallineb 3. augustist üheksalt kroonilt kaheteistkümne kroonini, sularaha tellerilt väljavõtmine läheb samuti kallimaks ning siiani tasuta telefonipanga kasutamine muutub tasuliseks.

"Eesmärk on suunata kliente aktiivsemale elektrooniliste teenuste kasutamisele," ütles panga kontorite juhtimise divisjoni asedirektor Priit Kuusik.

"Tasuta jäävad kaarditehingud – sularaha väljavõtmine ja kauplustes [kaardiga] maksmine ning internetipangandust ei ole ka plaanis enne 2001. aasta 12. jaanuari tasuliseks muuta," lisas ta.

Hansapank Eesti peadirektori Raul Paruski sõnul lähtuvad pangad teenuste hinnakirja koostamisel sellest, et viia järjest rohkem ja keerulisemaid tehinguid internetti ning vähendada kontoriteenuste osakaalu.

"Kõik tehingud, mida saab elektrooniliselt teha, on tunduvalt odavamad kui kontoriteenused," ütles Parusk.

Hansapank alandas peaagu poole võrra hanza.net´ist taotletud krediitkaartide omandamis- ja aastatasu, samuti on odavamad interneti kaudu taotletud laenud ning sooritatud väärtpaberitehingud.

Kui kontoris väheneb nende hulk, kes kord kuus käivad üüri- või telefoniarveid maksmas, jääb pangatöötajatel rohkem aega kliendi nõustamiseks.

"Kontoris peaks kasvama nõustamise kvaliteet, et abi saaks klient, kes tuleb kontorisse tegema tehingut, mida mõnes elektroonilises kanalis ei õnnestu teha," sõnas Kuusik.

Tema sõnul on kontot ja pangakaarti omavale kliendile kõige odavam võimalus maksta kõik oma maksed otsekorraldustena pangaautomaadist, sest sel juhul peab tasuma ainult kaardi hooldustasu, mis on keskmiselt 10-15 krooni kuus.

Praegu pakuvad pangad kontoriteenust alla omahinna, kuid hindade kallinemist lähemaks aastaks ei ennusta ükski pank.

"Oma põhiliste teenuste hindasid ei taha me lähema poolteise aasta jooksul kindlasti kallimaks teha, aga mõned asjad lähevad odavamaks," kinnitas Parusk.

"Kuna Sampo Finance ei sekku lähiajal Optiva Panga tegevjuhtimisesse, vaid keskendub strateegilistele plaanidele, siis kindlasti ei muutu esialgu klientidele pakutavate teenuste hinnad ja tingimused," selgitas Optiva Panga uue omaniku plaane panga avalike suhete spetsialist Lea Endrikson

Ka Merita Pank ei ole lähiaastaks hinnamuutusi kavandanud. "Siinne hinnatase ei ole võrreldav sellega, mis on Soomes, kuid hinnakujunduse Eestis otsustab siiski siinne juhatus," ütles Merita pressiesindaja Kristel Kaubi.

Parusk ei usu, et välispangad alustaksid kohalike pankade vastu hinnasõda ja tuleksid turule eriti madalate teenustasudega.

"Kui Merita strateegiat vaadata, siis hinnasõda pole nad küll tulnud tegema. Milline saab olema Sampo strateegia, ei tea, " ütles ta.