Kõrgessaare valla abivallavanem Katrin Sarapuu ütles BNS-ile, et ühelt poolt tuleb keskusesse avalikkusele suunatud virtuaalne muuseum, mis tutvustab Läänemere minevikku, olevikku ja tulevikku läbi erinevate tahkude ning teiselt poole merepraktika keskus erinevatele koolidele.

Vald on keskuse rajamiseks algatanud Kirikulahe ja Künaaugu äärse 29 hektarise maa-ala detailplaneeringu koostamise. Sarapuu sõnul moodustab keskus planeeritavast alast väga väikese osa, kuid detailplaneeringu algatamise eesmärgiks on alale tervikliku lahenduse leidmine. "Tahame sinna lisaks keskusele teha aktiivse puhkuse veetmise koha nii turistidele kui kohalikele elanike," selgitas Sarapuu. Nii on alale kavandatud mitmed loodusrajad ja vee kohale pontoonidele Läänemere õpperada.

Sarapuu sõnul loodab vald detailplaneeringuga ja keskkonnamõju strateegilise hindamise programmiga selle aasta lõpuks ühele poole jõuda ja alustada seejärel keskuse projekteerimisega. Millal täpselt keskuse ehitamine alata võiks, ei soovinud Sarapuu veel prognoosida. "Tahaksime nii, et aastaks 2015. oleks keskus meil juba olemas," lisas ta.

Vald taotleb keskuse rajamiseks toetust Euroopa Liidu fondidest.

Detailplaneeringu eskiisi ja KSH programmi avalik arutelu toimub Kõrgessaare vaba aja keskuses 16. mail.