Riigprokuratuur algatas täna kriminaalmenetluse uurimaks võimalikke korruptsioonijuhtumeid maa-ametis seoses looduskaitsealuste erafirmade ja riigi maade vahetustehingutega.

Uurimise käigus korraldas kaitsepolitsei 3.oktoobril läbiotsimised maa-ametis, Merko Ehituses ning mitmetes teistes ehitus- ja kinnisvaraarendusega tegelevate firmade ruumides. Kokku kümmekonnas ettevõttes.

Eesti Päevalehe andmetel on vahistatud ehitusalase projektijuhtimisega tegeleva firma TSM juht ja üks omanikest Einar Vettus ja tema äripartner Tullio Liblik. Eesti Raadio andmetel ka maa-ameti peadirektor Kalev Kangur.

Päevalehe andmetel kahtlustatakse Einar Vettust tehingute sõlmimises, mille kriminaalõiguslik ümberhindlus andis prokuratuurile aluse kahtlustada teatud ametnikke hüvede saamises. Selle all tuleb eelkõige mõista hüve mõne firma aktsia või osaku näol. Ei ole teada, et tehingud oleksid määratletud kui pistis või altkäemaks, mis eeldaks konkreetset raha või muu väärtusega asjade andmist tehingute sooritamise eest. Tullio Libliku puhul on kõne all kaasaaitamine ametiseisundi kuritarvitamisele. Mehed on toimingute tegemiseks kinni peetud 48 tunniks.

Riigiprokuratuuri teatas, et seoses täna lahvatanud skandaaliga ei ole kedagi vahistatud, kuid menetlustoimingute tegemiseks on kahtlustatavatena kinni peetud neli isikut.

Riigiprokuratuur on algatanud kriminaalmenetluse, mille raames uuritakse looduskaitseliste piirangutega kinnistute vahetamist riigile kuuluvate kinnistute vastu. Uurimise all on võimalik ametialane kuritegu seoses eelmainitud kinnistute vahetamisega.

Maksuamet käesolevas uurimises ei osale.

Kriminaalmenetlust viib läbi kaitsepolitseiamet ja juhib riigiprokuratuur.