Erikomisjon soovis kuulata ministri järeldusi osaühingule Ermamaa eraldatud turismiarenduse toetuse osas läbiviidud auditite kohta, teatas riigikogu pressiteenistus.

Erikomisjoni esimehe Artur Talviku sõnul tõi ettevõtlusminister esile, et OÜ Ermamaa juhtumi puhul on Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuses (EAS) otsuseid tehtud neid põhjendamata ja tuvastatavad pole ka toonaste otsuste ajendid.

Talviku sõnul tekib küsimus, kas EASi 2012. aastal tehtud tingimusliku otsuse puhul on tegu soodsama otsusega arvestades kliendi staatust. "Tõstatub küsimus põhimõttelisest võrdsusest. Presidendil on nii ehk naa erakordsed privileegid, kuid sellegipoolest oleks pidanud ja peaks EAS kohtlema presidenti teiste taotlejatega võrdselt," ütles ta pressiteate vahendusel.

Talviku hinnangul on tegemist kahetsusväärse olukorraga, kuhu on segatud nii eelmine kui ka praegune EASi juhtkond. "Küsimus ei ole president Toomas Hendrik Ilveses, vaid süsteemis, kes selliseid otsuseid teeb. Kui tagasinõude küsimusele oleks rohkem tähelepanu pööratud, ei peaks me praegu sellise olukorra ees seisma."

Erikomisjoni aseesimehe Raivo Aegi sõnul on rahaline kahju riigile, presidendile kui institutsioonile ja EASile marginaalsem kui mainekahju. "Siinkohal ei ole küsimus ainult konkreetses persoonis vaid Eesti riigi presidendis kui institutsioonis," ütles ta.

Aegi sõnul on mainekahjuni viinud nii endine kui ka tänane EASi juhatus ja nende kaalutlemata otsused. "Täna on olukord, kus saame nőuda vastuseid pigem praeguselt EASi juhatuselt," ütles Aeg. Aseesimehe hinnangul on raske leida lahendust, mis oleks juriidiliselt korrektne ja samas lahendaks elanikkonnas tekkinud õigusriive tunde, kuid selle nimel tuleb nüüd tööd teha.

Ettevõtlusministri Liisa Oviiri sõnul rikkus EASi kiirustav ja mõtlematu käitumine kõigi osapoolte mainet. „Otsus tehti kiirustades. Tegelikult oleks tulnud aega võtta ja otsus eelnevalt põhjalikult läbi kaaluda. Sellisel juhul ei oleks otsus riivanud kellegi õiglustunnet ega mainet," ütles Oviir.

Oviir lisas, et auditi tulemustele tuginedes on siiani selgusetuks ja argumenteerimata jäänud, miks EAS 2012. ja 2016. aastal taolised otsused langetas.

Istungist võttis lisaks korruptsioonivastase erikomisjoni liikmetele ja Liisa Oviirile osa ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu asekantsler Viljar Lubi, kes on ühtlasi ka EASi nõukogu liige.