Komisjon nimelt leiab, et Gazprom kasutab nendel gaasiturgudel üldiselt kuritarvitavat strateegiat ning on kehtestanud mõne nimetatud riigi hulgimüüjatele ja mõnede tööstustarbijate tarnelepingutes territoriaalsed piirangud, mille hulka kuuluvad ekspordikeelud ja klauslid, millega nõutakse ostetud gaasi kasutamist konkreetsel territooriumil.

Eesti Gaasi juht Raul Kotov selgitas Ärilehele, et kuivõrd Läti turg on suletud kuni 2017. aastani ja tehniliselt ei ole olnud siiani võimalik gaasi eskportida Eestist Leetu ja Soome, siis pole olnud Gazpromiga sõlmitud leping takistuseks gaasi re-ekspordile. „Kehtivas lepingus ei ole gaasi re-ekspordi keeldu,“ kinnitas Kotov.

Gaasi hinna sidumine õlihindadega on Kotovi sõnul Euroopas tavapraktika alates 1960. aastatest, mil see võeti kasutusele Hollandis. Selline parktika kasutusel siiani paljude gaasimüüjate poolt Euroopas.

„Ka Eesti kliendid soovisid 1990ndate aastate lõpus, et gaasi hind oleks seotud kütteõlihinnaga sest see oli konkreetne alternatiiv gaasile,“ lisas ta.