KPMG Baltics OÜ IT nõustamisteenuste juht Teet Raidma kommenteeris, et Eestis on XP kasutusel kuni 20 protsendis arvutites, sealhulgas lisaks koduarvutitele endiselt tööarvutites.

„Pangaterminalid, tööstusautomaatika, ukse- ja valvesüsteemid on vaid mõned näited XP kasutuskohtadest, kus operatsioonisüsteemi ei õnnestu kiiresti vahetada. Tuleb märkida, et vaatamata operatsioonisüsteemi tootja toe kadumisele säilitavad paljud tarkvaratootjad endiselt Windows XP toe enda tarkvaratoodete jaoks. Ettevõtted peaksid arvestama, et ka uuema operatsioonisüsteemi kasutamise korral on arvuti välistele rünnetele avatud, kui tema tarkvarakomponendid pole regulaarselt uuendatud. Kodutarbijatel tuleks riskide vähendamiseks XP arvutites Microsofti toeta jäänud veebilehitseja ja turvatarkvara asendada kolmandate osapoolte poolt toodetud ja jätkuvalt toetatud tarkvaraga,“ rääkis Raidma.

„Keerulisemaks teeb asja see, et XP on käibel arvutites, mis on seotud raskesti uuendatavate süsteemidega,“ märkis KPMG UK andmekaitse ja talitluspidevuse meeskonna partner Stephen Bonner.

Tema sõnul on hinnanguliselt 20 protsendis Ühendkuningriigi arvutites endiselt XP operatsioonisüsteem. Kuigi aasta tagasi oli neid veel 25 protsenti kogukasutajatest, siis teatud aja jooksul ei ole näha, et XP-l jooksvate arvutite osakaal märkimisväärselt väheneks. „XP jääb meiega mõneks ajaks ning seda üsna ootamatutes kohtades. Pole ime, et pangad ja valitsusasutused teevad miljonites naeltes lisakulutusi, et tagada tugi ka peale 8. aprilli,“ lisas Bonner.

Bonneri sõnul huvitavad küberkurjategijaid suured massid ning nad pööravad oma tähelepanu levinumatele operatsioonisüsteemidele. Seetõttu ei ole tõenäoliselt oodata järsku XP masinate vastu suunatud rünnete arvu kasvu. Kuid see ei tähenda, et XP-l töötavaid arvuteid ignoreeritakse, kuna haavatavaid süsteeme saab ära kasutada spämmirobotitena ning küberrünnetes.

Erinevalt neist, kes proovivad hirmutada vaatab Bonner XP toe lõppemisele pragmaatilisemalt. „Tasub meeles pidada, kui palju iganenud tarkvara võib üldse leida meie arvutitest. Läinud aastal toimunud miljoni Java kasutaja uuringust selgus, et paljudel oli paigaldatud mitu Java versiooni. Keskmiselt oli ettevõtetes ja asutustes käibel üle 50 erineva Java versiooni ning enam kui pooltes võis leida Java üle viie aasta vanuseid versioone. Seega XP kõrval tasub meeles pidada, kuivõrd oluline on turvalisust silmas pidades pöörata tähelepanu uuendamata tarkvarakomponentidele arvutites, mis kasutavad uuemaid Microsofti operatsioonisüsteeme," ütles ta.

Teemal "Küberruumi tundmatud ohud" räägib Soome KPMG infoturbe teenuste osakonna juht Matti Järvinen 8. mail Tallinnas, Nordic Hotel Forumis toimuval riskijuhtimise aastakonverentsil.​