„Linnade praegune taristu vajab hädasti kaasajastamist ja nõudlus uue taristu järele on hoogsalt kasvanud. Põhjus on selles, et juba praegu elab üle poole maailma rahvastikust linnades ning 2050. aastaks prognoositakse linnaelanike arv kasvu enam kui kolme miljardi inimese võrra. Vajadus parema infrastruktuuri järele nõuab järgmise 40 aasta jooksul globaalselt eeldatavasti kümnete triljonite dollarite suuruseid investeeringuid, et luua ja säilitada elamisväärseid linnakeskkondi,“ ütles KPMG Baltics OÜ nõustamisteenuste juht Karin Rätsep.

Rätsep lisas, et viimaste aastate majandusolukord nõuab riigijuhtidelt säästlikumat mõtteviisi, see omakorda on tekitanud vajaduse leida uuenduslikke infrastruktuuri lahendusi.

Põhja-Euroopast jõudsid väljavalitute hulka Taani ja Rootsi koostöös läbiviidav Öresundi regionaalne arendusprojekt, mis muuhulgas hõlmab 18 kilomeetri pikkuse Fehrmarni tunneli rajamist Taani ja Saksamaa vahele, Norra linna Tønsbergi jäätmetest biogaasi tootmise projekt, Malmö linnaosa Hyllie targa elektrivõrgu projekt, mis hõlmab täielikku üleminekut taastuvenergiale ning 1,4 miljardit USA dollarit maksev Peterburi Pulkovo lennujaama arendus, mis sisaldab uue rahvusvaheliste lendude terminali rajamist ning siselendude terminali rekonstrueerimist.

Kõikide valikusse jõudnud projektidega saab tutvuda SIIN!

Sõltumatutest ekspertidest koosnevad piirkondlikud žüriid valisid välja 100 märkimisväärset taristuprojekti, millest omakorda valis globaalne žürii välja kümme enim tähelepanu väärivat projekti, kus kriteeriumiteks olid: teostatavus, sotsiaalne mõju, keerukus (tehnilises ja/või rahalises mõistes), innovaatilisus ja mõju ühiskonnale.

- Linnaliiklus: East Side’i juurdepääs, New York, USA
- Üldine ühenduvus: Delhi - Mumbai tööstuskoridor, Delhist Mumbaisse, India
- Linnakeskkonna ümberkujundus: Öresundi regionaalarendus, Taani ja Rootsi
- Haridus: Princess Nora Bint AbdulRahmani Naisteülikool, Riyadh, Saudi-Araabia
- Tervishoid: Royal Londoni haigla, Suurbritannia
- Veevarustus: Tuas II magestustehas, Tuas, Singapur
- Uued ja kasvavad linnad: Tianjini ökolinn, Tianjin, Hiina
- Taaskasutus ja jäätmekäitlus: Deep Tunneli kanalisatsioonisüsteem, Kranjist Changini, Singapur
- Linna energiataristu: Cidade Inteligente, Búzios, Brasiilia
- Kommunikatsioonid: BRICSi kaabliprojekt, Lõuna-Aafrika Vabariik ja Mauritius