Bensiini hind tõuseb enam kui 60-kordselt ja tegemist on esimese sellise hinnatõusuga umbes 20 aasta jooksul. Siiski jääb bensiin Venezuelas maksma tühiseid sente, sest hind on seal olnud pikka aega nii võimsalt subsideeritud, et bensiini on jagatud praktiliselt tasuta, vahendab Associated Press.

Kvaliteetbensiini hind tõuseb 0,1-lt boliivarilt liitri eest kuue boliivarini liitri eest ning tavalise bensiini hind 0,07 boliivarilt ühe boliivarini liitri eest. Näiteks õlu maksab Venezuelas umbes 300 boliivarit ja korv maasikaid 800 boliivarit. Üks boliivar on praegu ametlikult väärt umbes 0,14 eurot. Mustal turul maksab aga üks USA dollar umbes tuhat boliivarit.

Maduro teatas, et bensiini eest saadava lisatulu eest finantseeritakse valitsuse sotsiaalprogramme.

Lisaks sellele teatas Maduro, et esmatarbekaupade puhul kasutatav ametlik vahetuskurss muutub. Kui seni maksis üks USA dollar ametlikult 6,3 boliivarit, siis edaspidi kümme boliivarit.

Nafta moodustab 95 protsenti Venezuela ekspordituludest ning nafta hinna järsk langus maailmaturul on paisanud riigi majanduse sügavasse langusesse ja toonud kaasa kroonilise defitsiidi, tühjad poeletid ja inflatsiooni.

Opositsioon sai jaanuaris parlamendi oma kontrolli alla ning nüüd kaalutakse mitmeid võimalusi Maduro ametist kõrvaldamiseks.