Sihtasutuse Kredex renoveerimistoetuse järjekorras on ligikaudu 100 korteriühistut, millest pooled on saanud ka positiivse vastuse toetuse saamiseks. Kuna aga riigieelarves on Kredexile toetuste tarbeks eraldatud vaid 10 miljonit eurot ning sedagi juhul, kui sama summa eest saastekvooti müüa suudetakse, ületab toetuse tahtjate hulk kuhjaga summa, mida reaalselt nende vahel välja jagada saab.

Lähinädalate küsimus

Rahandusministeeriumi andmete kohaselt on 2013. aasta algusest alates müüdud kvooti 5,7 miljoni euro eest, mille arvelt on võimalik projektiga edasi liikuda ja järgemööda taotlusi rahuldama hakata.

Majandusministeeriumi asekantsleri Ando Leppimani sõnul on see nüüd juba lähinädalate küsimus, kui MKM-is ka raha laekumisele protseduuriline kinnitus antakse ja saab hakata toetusi jagama. „Meie siseriiklikud protsessid sõltuvad paljuski Euroopa Liidu töö kiirusest ja just see rahajagamise pool on võtnud ehk veidi kauem aega kui planeeritud.” Leppiman tõdeb, et kindlasti oleks vaja rohkem raha kui ettenähtud kümme miljonit eurot, sest kordategemist vajavaid maju on palju. „See on aga juba edasiste aastate teema. Praegu me töötame välja lahendusi, et mida teha järgmise perioodi EL-i vahenditega, ja seal on seesama elamufondi energiatõhusus peateemaks,” kinnitas ta.