Torujuhe hakkab maagaasi juhtima Türgi kaudu Kesk-Euroopasse, mis vähendab siin oluliselt Ukraina tähtsust. Kreeka oleks seejuures transiidikeskus.

Tsipras oli eelmisel nädalal Venemaal ja teda nähti Venemaa presidendi Vladimir Putiniga kätlemas ning koos anti lubadusi, mis toovad Ateena Moskvale lähemale ning viivad Berliinist kaugemale.

Üks osa kokkuleppest on see, et Kreeka lubab maagaasi torujuhtme teha läbi oma riigi. See on siis kunagise South Streami uus versioon. Tegemist on rohkem kinnisvaraalase ja poliitilise kokkuleppega kui investeeringuga. Kreeka ei tundu küll perfektse liitlasena, kuid nende geograafiline asukoht aitab Türgi ja Venemaa gaasifirmadel oma toodet Euroopasse tarnida.

Gazpromile ja Venemaale on uue suuna väljaarendamine strateegiliselt väga oluline. Eelmine South Streami projekt jäi Ukraina sündmuste tõttu katki.

Uut partnerit ei tulnud kaua otsida. Türgi leiti vähem kui aastaga.

Euroopa Liit on Gazpromile oluline partner. Nende arvele jääb julgelt üle poole gaasihiiu tuludest. Türgi on projektiga igati nõus ning nüüd on paadis ka Tsiprase Kreeka. Nad hammustavad sellega kätt, mis neid toidab - Euroopa Liitu ja Saksamaa panku.

Lafazanis ütles Vene meediale, et uus torujuhe saab olema väga oluliseks osaks Venemaa sisenemisel Euroopasse.

„Tsiprase ja Putini kohtumine oli alguspunktiks torujuhtmele, mis algab Türgi piirilt ja lõppeb Makedoonia piiril suunaga Kesk-Euroopaase. See on energiaturvalisuse ja koostöö mõttes väga oluline samm," ütles minister.

Ta lisas veel, et Kreeka loodab sellest lõigata ka finantsilist kasu - nagu näiteks renditasu Gazpromilt. Kreeka saab ise Venemaalt täna 66% oma gaasivajadusest.

Vastutasuks teatas Venemaa valitsus, et tõstab sanktsioonid Kreeka põllumajandustoodetelt.