Ateena börsil oodati viie nädalase suletud oleku järel tänaselt börsipäevalt langust. Börsil kauplemine lõppes juuni lõpus, kui riik kehtestas kapitali liikumisele piirangud.

WellachBeth Capitali tegevdirektor Ilja Feigin prognoosis läinud nädalal Reutersile, et aktsiad võivad kukkuda 19-22%. Beta Securitise peamaakler Takis Zamanis oli sellega päri, kuid prognoosis ka seda, et esimesel kauplemispäeval ei ole börsil ühtegi tõusvat aktsiat.

Tänane kauplemine on kõike muud kui tavaline. Kõik saavad müüa aktsiad, kuid osta saavad vähesed. Aktsiaid saab osta välismaalt Kreekasse kantud raha eest või makstes sularaha tehingu tegemiseks kontole. Varasema konto jäägi eest aktsiaid osta ei saa. Välismaalastele on tehingute tegemine Ateena börsil vabam.

Börsi avamise järel kehtib kolmel päeval piirang, mille kohaselt peatatakse aktsiaga kauplemine 10 minutiks, kui aktsia tõuseb või langeb 7%.

Ateena börsiliikmed ei ole piirangutega rahul.

Kreeka pankade olukord on kehv. Üleval on Kreeka pankade värske kapitaliga varustamine teema. Kui see juhtub, siis vähenevad olemolevate aktsionäride osalused. Et Kreeka pankade turuväärtus moodustab 20% kogu börsil olevate ettevõtete turuväärtusest, avaldab pangaaktsiate käekäik indeksile märgatavat mõju.

Ateena börs on börsiinfo avaldamiseks võtnud kasutusele uue aadressi www.helex.gr