Kreeka aserahandusminister George Chouliarakis loodab, et sularahaga seotud erinevate piirangute kaotamine toob pankadesse 3-4 miljardi euro mahus uusi hoiuseid.

Kapitalikontrolli meetmed rakendati eelmisel aastal, kui riigi valitsuse ja rahvusvaheliste laenuandjate läbirääkimised liiva jooksid ning paljud kartsid, et riik peab Euroopa ühisraha kasutajate seast lahkuma.

Kreeka keskpanga andmetel viidi eelmise aasta esimese poolaasta kokkuvõttes riigi kommertspankadest välja 45 miljardit eurot. Sellest umbes 15 miljardit kanti välismaale ning teine 15 miljardit kulus maksudele ning majapidamiste kulutuste katmiseks.
Ateena pankurid on üsna veendunud, et allesjäänud 15 miljardit naaseb lähikuude jooksul pankadesse, lisades pangandussüsteemile vajaminevat likviidsust.

Kreeka hoiustajad on siiani lõksus, vaatamata sellele, et saavad nüüd iga kahe nädala järel välja võtta 840 eurot. Samas vaid 30% välismaalt riiki kantud summast saab kohe välja võtta.

Veel 2-3 miljardit eurot sularaha on ringluses väikeettevõtjate käes, kes väldivad sularahapiirangute tõttu lühiajalist hoiustamist. Need summad loodavad pankurid piirangute lõdvendamisega jälle tagasi saada.

Keskpank kinnitas aga, et osa piiranguid jääb kehtima, et sundida igapäevaste kulutuste jaoks rohkem maksekaarte kasutama. Viimase sammu eesmärk on tagada käibemaksu laekumine.
Sularaha väljavõtupiirangute leevendamine on majanduslehe sõnul vasakpoolse Syriza juhitud Alexis Tsiprase valitsuse test ning näitab ka, kas kreeklased tunnevad end piisavalt turvaliselt, et oma raha pankadele usaldada.