Kreeka peaminister Alexis Tsipras on sattunud oma enese vasakradikaalse SYRIZA koalitsiooni äärmuslaste terava kriitika alla võlausaldajate nõudmiste ees kapituleerumise ja kasinusmeetmetega nõustumise eest. Paljud neist hääletasid abipaketi vastu. Erimeelsused ähvardavad SYRIZA lõhki ajada, mis võib viia ennetähtaegsete valimisteni, vahendab Associated Press.

Kreeka pidi abipaketi heaks kiitma enne euroala rahandusministrite kohtumist Brüsselis reede pärastlõunal, kus samuti otsustatakse selle heakskiitmine.

Tsiprase oma valitsuskoalitsiooni liikmed süüdistasid valitsust enne valimisi antud kasinusvastastest lubadustest taganemises.

„Mul on teie pärast häbi. Meil ei ole enam demokraatiat ... vaid euroala diktatuur,“ ütles SYRIZA koalitsiooni väljapaistev liige ja endine energiaminister Panagiotis Lafazanis enne hääletust. Lafazanis kirjutas neljapäeval koos veel 12 vasakpoolse poliitikuga alla deklaratsioonile, milles kuulutasid, et asutavad uue kasinusvastase liikumise. Päriselt SYRIZA-st väljaastumiseni Lafazanis siiski ei läinud.

„Me langetasime vastutustundest valusa otsuse ja astusime sammu tagasi,“ ütles Tsipras abipaketi kaitseks. „Meie olukorrale ei tule kasuks põgenemine või fantaasia. Me langetasime otsuse ellu jääda, selle asemel, et sooritada enesetapp ja kaevata, kui ebaõiglane see on.“

Tsipras ütles, et Saksamaa ja eriti sealne rahandusminister Wolfgang Schäuble püüavad Kreekat ja viimase positsioone euroalas õõnestada ning näeksid parema meelega, et Kreeka euroalast välja visataks.

„Mõne tunni jooksul ... kasutades ebaausaid argumente ja ebaausaid nõudmisi, tehakse hr Schäuble poolt katse võtta tagasi see, milles on kokku lepitud,“ ütles Tsipras, viidates reedel toimuvale euroala rahandusministrite kohtumisele. „See ei oleks kaotus (Kreeka rahandusministrile Efklidis) Tsakalotose või Kreeka, vaid Euroopa jaoks.“