„Karm reaalsus on, et meil on jäänud vaid viis päeva ... Seni olen ma vältinud tähtaegadest rääkimist, aga täna õhtul pean ma valjusti ja selgelt ütlema, et lõplik tähtaeg saabub sellel nädalal,“ ütles Euroopa ülemkogu president Donald Tusk pressikonverentsil, vahendab Reuters.

Kreeka peaministril Alexis Tsiprasel on ettepanekute esitamiseks aega kuni reedeni, kuid Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ütles, et loodab Tsipraselt veenvaid reformilubadusi neljapäeval, et ta saaks paluda Saksa parlamendil uue abiprogrammi kohta peetavateks läbirääkimisteks volitusi.

Merkel ütles, et ei ole lahenduse leidmise suhtes just ülemäära optimistlik.

Pühapäeval kohtuvad kõik 28 Euroopa Liidu riigijuhti, et otsustada Kreeka saatus.

Prantsusmaa president François Hollande ütles, et Euroopa Keskpank tagab Kreeka pankadele minimaalse vajaliku likviidsuse kuni pühapäevani pinnal püsimiseks.

Vaatamata kõigele näis Tsipras kohtumiselt lahkudes optimistlik.

„Arutelu leidis aset positiivses õhkkonnas,“ ütles Tsipras. „Protsess saab olema äärmiselt kiire. See algab lähitundidel, eesmärgiga see lõpule viia hiljemalt nädala lõpuks.“

Tsipras lubas teha tööd sotsiaalselt õiglase kokkuleppe heaks, mis tooks kaasa „lõpliku väljumise“ kriisist, Kreeka majanduskasvu taastumise ja Kreeka võlgade restruktureerimise, et neid oleks võimalik tagasi maksta.

Eurotsooni 19 riigijuhi kokku lepitud ajagraafiku järgi esitab Kreeka kolmapäeval ametliku taotluse kaheaastaseks laenuprogrammiks koos esimese nimekirjaga reformidest, mida kirjeldatakse täpsemalt neljapäeval.

Kui Euroopa Komisjon, rahvusvaheline valuutafond (IMF) ja Euroopa Keskpank need heaks kiidavad, kohtuvad laupäeval eurogrupi rahandusministrid, et soovitada avada läbirääkimised tingimustega abiprogrammi üle.

Merkel ütles, et kui Ateena tuleb välja rahuldavate ettepanekutega ja astub eelnevaid samme, võttes vastu seadused, et veenda võlausaldajaid oma kavatsustes, pääseb Kreeka ligi lühiajalisele finantseerimisele, et saada üle selle suve laenumaksetest.

Merkel ei välistanud Kreeka võlgade tagasimaksmise tähtaegade pikendamist, kuid võlgade korstnasse kirjutamine on Merkeli sõnul võimatu, sest see oleks ebaseaduslik.

Euroala rahandusministrid kaebasid, et nende uus Kreeka kolleeg Efklidis Tsakalotos, kes on küll peenekombelisem kui eelkäija Yanis Varoufakis, ei toonud kaasa ühtki uut ettepanekut.

„Mul on tõsine tunne, et seal oli 18 rahandusministrit, kes tundsid olukorra pakilisust, ja üks, kes ei tunne olukorra pakilisust,“ kommenteeris Belgia rahandusminister Johan Van Overtveldt.