Pühapäeval avalikuks saanud raport viitab kaosele, mis valitses Syriza parteis.

Praegu ei ole selge, kui tõsine see plaan oli. Selle plaaniga seostatakse endist energeetikaministrit Panagiotis Lafazanist ja endist rahandusministrit Yanis Varoufakist. Raportid jõudsid opositsiooniparteide kätte, kes nõuavad selgitusi.

Välja lekkinud raportid kütsid üles spekulatsioone teemal, mida mõtlesid tol ajal Syriza karmima liini ajajad. See plaan võis olla alternatiiv karmidele päästetingimustele, millega peaminister Tsipras nõustus hoidmaks riiki euroalal.

Umbes veerand Tsiprase enda partei 149 liikmest hääletasid kuni 86 miljardi eurose päästepaketi vastu.

RealNews ajalehele pühapäeval antud intervjuus ütles Lafazanis, kes kaotas päästepaketile oponeerimise tõttu oma ministriameti, et ta kihutas valitsust minema Kreeka keskpanga valuutareservide kallale. Ta argumenteeris, et drahm tuleks kasutusele võtta. Keskpanga riisutud reservidest oleks saanud maksta välja pensionid ja ametnike palgad. Ka siis, kui riik oleks lahkunud euroalalt.

Ta lükkas ümber Financial Timesi uudise nagu oleks tema tahtnud Kreeka keskpanga juhi Yannis Stouranarase vahistamist, kui viimane oleks olnud keskpanga reservide riisumise vastu. Ta nimetas seda FT uudist valede, fantaasia, hirmu külvamise, spekulatsioonide ja vanameelse anti-kommunismi seguks.

Ajaleht Kathimerini kirjutas, et Varoufakis olevat öelnud, et Syriza väike tiim valmistus salaja kopeerima veebipõhise maksuameti maksumaksjate kasutajatunnuseid ja salasõnasid. Plaan B oleks võimaldanud valitsusel viia sisse paralleelne maksevahend. Selleks ajaks oleks pangandussüsteem suletud.

16. juulil ütles Varoufakis kohal viibinute sõnul investoritele esinedes, et kreeklaste maksukontodele ligipääsu salasõnad oleks salaja kopeeritud ja neid oleks kasutatud riigiga tehingute tarvis uute PIN-koodide väljastamiseks.

„See oleks loonud paralleelse pangandussüsteemi, mis oleks meile andnud veidi hingamisruumi, kui pangad oleksid suletud Euroopa Keskpanga agressiivse poliitika tõttu,“ olevat Varoufakis öelnud.

Sellisel juhul oleks saanud eurod üleöö muuta drahmideks. Varoufakis aga ei nõustu uudistega.

Uue Demokraatia partei, To Potami ja sotsialistlik Pasok parteid, kes kõik toetasid sel kuul päästepaketi hääletusel Tsiprast, nõuavad selgitusi.

„Need ilmutused tõstatavad poliitilised, majanduslikud ja moraali küsimused, mida tuleb hoolikalt uurida,“ teatasid erakonnad. „Kas on tõsi, et rahandusministeeriumis oli loodud meeskond tagavaraplaani loomiseks? Kas vastab tõele, et plaaniti riisuda keskpanka ja et paralleelvaluuta kasutusele võtuks plaaniti häkkida maksumaksjate salasõnad?“

Kathimerini uudise kohaselt olevat Kreeka maksuameti serverid rahvusvaheliste kreeditoride grupi ehk troika inspektorite kontrolli all. Kreeka valitsusel ei olevat sellele ligipääsu. Seetõttu olevat Varoufakis ja infosüsteemide juht plaaninud kopeerida maksumaksjate internetikontodele ligipääsuinfo ja luua varisüsteemi. Uudise kohaselt ei olevat peaminister Tsipras seda plaani kunagi heaks kiitnud.

Aserahandusminister Dimitris Mardas lükkas ümber, nagu oleks valitsus üldse kunagi isegi arutanud Kreeka euroalalt lahkumist.

„Ma olen korduvalt öelnud, et selliseid arutelusid ei ole valitsuse tasandil mitte kunagi aset leidnud,“ ütles ta Skai telekanalile.