Euroopa Komisjoni asepresident, lätlane Valdis Dombrovskis ütles eile, et Kreeka viimane samm on küll lahenduse edasi lükanud, aga ei tähenda, et midagi veel läbi oleks.

Kreeka ärritas oma võlausaldajaid tõsiselt sel kuul, kui nad teatasid, et riik kulutab 600 miljonit eurot vähe teenivatele pensionäiridele jõulupreemia maksmiseks. Seda seetõttu, et riik ületas selleks aastaks seatud fiskaalpoliitilised eesmärgid.

Eurotsooni riikide aitamiseks mõeldud ESMi fond ütles, et Kreeka oleks pidanud kreeditoridega enne sellise sammu tegemist konsulteerima ning nad külmutasid kuu alguses tehtud lühiajalise võlgade leevendamise kokkuleppe.

„Ma ei kirjeldaks kindlasti olukorda selliselt, et tagasiteed ei ole, aga kindlasti on olukord muutunud keerulisemaks," ütles Dombrovskis Kreeka ajalehele Kathimerini. „Kokkulepe võib sündida lähikuudel, kui mõik osapooled suudavad olla konstruktiivsed," lisas ta.

Kreeka on öelnud, et nad loodavad oma teise tegevusülevaate lõpetada hiljemalt jaanuari lõpuks. Samas on neil võlausaldajatega erimeelsusi nii fiskaalsete eesmärkide kui ka töö- ja energiareformidega seoses.

Dombrovskise sõnul ei ole distants kahe poole vahel nii kauge, et nende vahele ei saaks silda ehitada.

Kreeka soov on olla Euroopa Keskpanga programmidesse kaasatud ning nad tahavad uuest aastast uuest ligipääsu Euroopa rahaturgudele.