Endise energeetikaministri Panagiotis Lafazanise poolt juhitud partei on nüüd parlamendis suuruselt kolmas. See 25-liikmeline vasakpoolne seltskond soovib Kreeka abiprogrammi katkestada, kasinusmeetmed prügikasti heita ning riigi eurotsoonist välja viia. Kasutusele võetaks taas oma raha, drahm.

Grupp peab nüüd leidma endale koalitsioonipartneri, kuid nad on juba välistanud koostöö nendega, kes parlamendis kasinuse ning abiprogrammi poolt hääletasid. Lafazanise sõnul esindavad nad neid 62% kreeklastest, kes ütlesid igasugusele kasinusele „ei".

Alexis Tsipras, kes eelmisel nädalal valitsusjuhi kohalt tagasi astus, loodab siiski tagasi võimule saada. Seda erakorraliste valimiste teel. Eesmärgiks on saada parlamendis absoluutne enamus. Sellega loodab ta ühtlasi saada mandaadi viia abiprogrammiga kaasa tulnud meetmed ellu.

Ehkki Tsipras pidi lõpuks kreeditoride survele järgi andma ning abiprogrammi karmide tingimustega nõustuma, peetakse teda rahva seas endiselt vägevaks võitlejaks, kelle suured riigid ja organisatsioonid nurka surusid. Nii peetakse teda ja Syrizat paljude poolt valimiste favoriidiks, kui need täna toimuksid. Loomulikult on ka neid, kes arvavad, et Tsiprasel ei ole absoluutseks enamuseks mingit lootust.

Üks on selge, Kreeka on järgmistel päevadel ning nädalatel väga ebamäärases seisus. See ning Hiinas toimuv mõjutab finantsturge väga negatiivselt.