Käimas on paanikaostud, räägivad ärides töötavad inimesed. Inimesed tunnetavad üha enam, et suuremad majandusjamad on alles ees. Kuna ka pangad piiravad sularaha väljavõttu, kasutavad kreeklased deebetkaarte, et osta mikrouune, külmikuid, pesumasinaid – kõike, mis hoiavad rasketel aegadel väärtust.

„Ma olen müünud tohutult,“ ütles 12aastat Kotsovolose koduelektroonika poes tööd rabanud Despina Drisi. „Me müüme juba ära näidiseid. Inimesed ripuvad mu varukate otsas. Me paigutame kaupa ümber, et varjata riiulitel tühjust.“

Kuigi tänavapildis võib tunduda, et igapäevaelu ei ole oluliselt muutunud, on sügavamal vaatlemisel selge, et kreeklased kannatavad üha kasvava hirmu käes. Kreeka pangad on suletud. Kreeka võidakse sundida lahkuma euroalalt, kui Kreeka ei jõua kreeditoridega kokkuleppele.

Mõned inimesed vaatavad pidevalt telerit või näpivad oma nutitelefone. Paljud ostavad kodumasinaid ja ehteid või isegi valmistuvad maksude maksmiseks, kui nad kaotaksid osa sääste pankade hävingu korral. Nõnda juhtus 2013. aastal hoiustajatega Küprosel.

„Mul on palju kliente, kes soovivad deklareerida makse,“ ütles Ateena raamatupidaja Antonis Mouzakis. „Nad paluvad arvutada maksukohustust ja maksavad koheselt ära enne võimalike probleeme. Isegi, kui maksukohustus on 40-50 000 eurot, maksavad nad selle ühe korraga ära.“

Kreeka juveliir George Papalexis ütles, et kolmapäeval soovis üks kunde osta miljoni euro eest ehteid. Papalexis, kes on Zolotase juht, keeldus müügist, kuna ta tunneb end kindlamalt hoides ehteid pankades raha hoidmise asemel.

„Ma ei usu seda, et pakuti miljon eurot,“ ütles ta. „Kuid ma olin sunnitud keelduma. Sellised on riskid.“

Mouzakise sõnul soovivad paljud ärid klaarida kiiresti oma võlad, soovimata omada raha, kui nende hoiustega midagi juhtuks Kreeka pankade päästetehingus. Teised jälle ei soovi, et neile makstakse ära, seda samal põhjusel.

Inimesed püüavad end kaitsta eri moel. Öösel kondavad paljud mööda linna otsides sularahaautomaate, kus veel on raha. Teised kasutavad arvuteid, et kanda raha üle sugulastele, et vähendada kontodel olevat kogusummat.

Sularahaautomaadid annavad välja 50 euroseid rahatähti, kuid 20 eurosed on mitmel pool otsa saanud. See on põhjustanud ärides sularaha tagasi andmise probleemi.

Mõned ärid on võtnud ette järgmise koondamiste ringi.

„Mu boss astus sisse ja ütles, me kõik sureme,“ ütles Ateena reisibüroos töötav noor naine. „Ta kutsus meid kõiki kokku, et seda öelda.“

Siis vähendas äri tööaja kahele päevale nädalas. Reisibürood ei saa väljastada pileteid, kuna nad on ära lõigatud rahvusvahelistest broneerimissüsteemidest.

Apteegid tunnevad valusalt pankade suletud olekut, kuna imporditud ravimite eest ei saa maksta. Valitseb ravimite puudus.

Kreeka elektrivõrgu alltöövõtja ütles, et läinud nädalal maksis ta ära kõik maksud, et vähendada kontojääki, et sedasi minimaliseerida võimaliku hoiustemaksu.

„Mõtlen siin isegi auto ostule, kuigi ma ei vaja seda – et saada kontojääki väiksemaks,“ ütles ta. „Inimesed tahavad füüsilisi varasid, mitte hoida pangas raha.“

Tema ema palus tal avada interneti teel pankades uusi kontosid, et jagada raha võimalikult paljude Kreeka pankade vahel ära.