Vahepealsed arestid Jukoses ning mõlema kompaniiga seotud läbiotsimised andsid alust oletada, et Vene võimudele pole hiigeltehing meeltmööda, kuid viimased arengud seda versiooni ei kinnita.

Venemaa monopolidevastane ministeerium tegi neljapäeval avalduse, et ei ole vastu naftakompaniide Jukos ja Sibneft ühinemisele.

Vene äriringkonnad olid seda teadet juba kuid ärevusega oodanud. Peale seda, kui kaks riigi äriedetabeli eesotsa kuuluvat firmat olid kevadel teatanud oma liitumiskavast, oli naftakompaniides aset leidnud rida ebameeldivaid sündmusi, mis viitasid, et Vene võimud ei ole nende ettevõtete tegevusega rahul.

Juuli algul arreteeriti aastatetaguse riisumiskahtlustustega Jukose finantsjuht Platon Lebedev ning esitati süüdistus veel kahele naftakompanii juhtivtöötajale.

Jukose aktsiad langesid seepeale kahe nädala jooksul ligi 40 protsendi võrra ja väärtpaberianalüütikud arvestavad siiamaani, kui palju spekulandid selle languse pealt võisid teenida.

Kontrollid külastasid ka Sibnefti, kuid Tšukotka kuberneri Roman Abramovitši kontrolli all oleval firmal läks paremini kui Mihhail Hodorkovski juhitaval Jukosel. Kui Hodorkovskit süüdistati laialdastes poliitilistes ambitsioonides, siis Abramovitši puhul märkisid vaatlejad vaid, et ärimees rajab endale tasapisi taganemisteed, müües Venemaaga seotud kapitali ja viies oma äritegevuse üle Suurbritanniasse.

Jukosega seotud skandaal tõstis üles ka küsimused Venemaa majanduskliima turvalisusest, sest siiani oli võimude ja ärimaailma vahel kehtinud vaikiv kokkulepe, et 90te aastate alguse kahtlased erastamistehingud jäetakse rahule.

Nüüd, kus Jukose finantsjuht Lebedev viibib endiselt trellide taga ja president Putin pole olukorra selgitamiseks sõna võtnud, sai indikaatoriks just ühinemistehingu heakskiitmine. Venemaa aktsiaturg reageeris uudisele igatahes hindade tõusuga, jõudes reedel esmakordselt kriisieelsele juuli alguse tasemele

Sibnefti pressiosakonna ülem Aleksei Firssov avaldas samuti valitsuse otsuse suhtes heameelt, kinnitades RVE-le, et prokuratuuriga seotud intsidendid ei avaldanud lõppkokkuvõttes ühinemisprotsessile mõju:

“See ei ole kuidagi ühinemist mõjutanud. Kõik läheb nende tähtaegade raames, mis me esialgselt välja kuulutasime. Me ütlesime, et ühinemine leiab aset enne aasta lõppu ja nii see ka läheb. Me oleme olnud kindlad valitud äristrateegia õigsuses ja kõik läheb normaalselt. Riigiorganid lubasid meil ühineda ja mingeid probleeme sellega ei ole.”

Monopolidevastane ministeerium esitas hiigelfirma loojatele siiski ka mõned tingimused, mis ei luba neil väiksemaid konkurente turult välja tõrjuda ega üksinda naftajuhtmeid rajada. Kuid ühinejad peavad neid tingimusi üldjoontes soodsateks.

Aleksei Firssov Sibneftist ütles, et miski ei sega enam plaane minna uude aastasse uue suurettevõttega: “Ühinemine ühtseks kompaniiks toimub kuni uue aastani. Uuel aastal alustab tööd kompanii Jukos-Sibneft, mis ühendab mõlema firma projektid.”

Firssovi sõnul Jukos Sibnefti alla ei neela, kuigi analüütikud on pidanud ühinemist pigem Sibnefti ülevõtmiseks. Jukose kätte jääb ühisfirma kontrollpakett, samas kui väiksem naftakompanii peab leppima vaid veerandiga aktsiatest. Ent loodava ühisfirma võimsus saab olema asjaosaliste lootust mööda selline, mis lubab nii Venemaal kui välismaal algatada paljusid veel seni utoopilisteks peetud plaane.