Pärast keskhariduse omandamist minnakse üha rohkem kohe ülikooli, selle asemel, et enne aasta või paar tööd teha, selgub Studentum tehtud uuringust, kirjutas YLE.

Iga neljas küsitluse vastaja oleks parema meelega läinud tööle kui õppima, juhul kui majandusel paremini läheks. Peale selle on maad võtmas suundumus minna tagasi kõrgharidust omandama üha vähem tööd pakkuvalt tööturult.

Pilt on umbes samasugune ka Rootsis ja Taanis. Norras, millel on üleilmses kriisis läinud suhteliselt paremini, pole võrreldavad suundumused nii nähtavad kui ülejäänud Põhjamaades.

Tikkurila gümnaasiumi abiturient Tiia Hertz oli oma meelest peaaegu töö leidnud, kuid pärast töövestlusel käimist sai ta ettevõttelt teate, et neil siiski pole raha tema palkamiseks.

"Mõtlesin varem, et jätan õpingutes aasta vahele, aga nüüd, kui olen katsunud tööd leida, ei ole eriti midagi leidnud," selgitas Hertz. "Peaksin ilmselt mõtlema veel, kus edasi õppida."

Kõrgkoolide sisseastumiseksamiteks tuleks noortel kõvemini õppida, sest latt on kõrgem, hoiatas Tikkurila gümnaasiumi õppenõustaja Minna Kattelus. "Sisseastumiseksamite tase kindlasti tõuseb," ütles ta.