Terve aasta räägiti kinnisvarabuumist. Alates augustist oli uudistes igal kuul märksõnaks uus kinnisvara müügirekord. Aasta müügimaht tuleb tõenäoliselt suurem kui mullu, kuid sügiskuudel on alati müügid kasvanud.

Aasta lõikes on veel pisut vara kokkuvõtteid teha. Notarid töötavad ka aasta lõpupäevadel. Kinnisvara ostu-müügitehingute andmed jõuavad maaametisse alles jaanuaris. Lisaks ei kajastu võlaõiguslepingud maaameti tehingustatistikas.

Arendajad ja ehitajad mingiks buumiks ei valmistunud, uute korterite vastu on aga huvi suur. Nõudlus Tallinna kesklinna uute korterite vastu on kujunenud pakkumisest suuremaks. Nt keskturu lähedal asuvad uusarendused lähevad praegu hästi kaubaks. Oodatust paremini müüdi ka Kentmanni tn uusi kortereid.

Korterite hinnad on kasvanud eelkõige Tallinna kesklinnas ja ka mõnes teises linnaosas, kuid kesklinnast kaugemal vajavad arendajad ostjatega kompromissi.

Suurematest kinnisvaratehingutest tooksin välja Pagari tn korterite ja Palace'i hotelli müügi. Kopli liinide müük pole veel toimunud ja kui see aset leiab, jääb tehing ise juba järgmisse aastasse.

Pangad on nõudlikumad

Tänavust aastat iseloomustab, et ostuklient on väga põhjalik ja keerab kohati isegi vindi üle. Ka kõige tavalisem tehing on muutunud müüjale keeruliseks. Võrreldes varasemaga on toimunud olulised muudatused elamispinna ostmisel pangalaenuga. Pank tahab üheaegselt nii kvaliteetset ostjat kui ka kvaliteetset laenutagatist.

Kui varem ei tundnud pangad huvi ehitus- ega kasutuslubade vastu, siis nüüd on dokumendid olulised. Ehitised peavad olema seaduslikud või etapis, kus neil on lubatud paberite järgi olla. Pank kontrollib, et paber ja reaalsus läheks kokku ning vastupidi.

Müügieelne ehitiste seadustamine ja ametiasutustega kooskõlastamine on seetõttu muutunud väga oluliseks. Kuna enamasti tahab müüja dokumendid enne tehingut korda ajada, müügiperioodid pikenevad. Kui müüjal on aga kiire ja ostja nõustub pabereid ise korda tegema, mõjutab see hinda 10-50%.