Instituudi nägemus sellest aastast on pessimistlikum kui majandusministeeriumil, vaatamata sellele, et nende ootus nafta hinnale on kõrgem (Gaidari instituut ootab Brenti toornafta barreli hinnaks 55 dollarit, vahendab Vedomosti.

Venemaa majandusministeerium ootab selleks aastaks 3% SKTs langust ning inflatsiooniks 12,2 protsenti. „Vaatamata nendele erinevustele võib mõlemaid prognoose hinnata kriisiootusteks," seisab instituudi uuringus.

Venemaa majandus näitab praegu mitte kriisi, vaid depressiooni märke. „Ühest küljest näeb näiteks tööstusstatistika välja isegi parem kui eelmise aasta samal ajal, kuid pidada seda kasvu või stabiilsuse tunnuseks oleks vale," märgivad instituudi eksperdid. Eelmise aasta kokkuvõttes toimunud investeeringute vähenemine, elanike sissetulekute ning ostuvõime langus eelmise aasta viimases kvartalis ning tänavu jaanuaris, ressursibaasi vähenemine,  pangandussektori kahjumid, investeeringute jätkuv langus ning masinaehituse mahtude kukkumine- kõik see viitab olukorra edasisele halvenemisele, märgivad eksperdid.

Venemaa majanduse peamisteks piduriteks on sel aastal põhikapitali investeeringute jätkuv kahanemine, majanduse moderniseerimise raskenemine ning uute tingimustega kohanemise ajamahukus. Eelmise aasta väliskeskkonna šokkide mõju tulemus on sellel aastal finantssüsteemi kaudu jagatavate  investeeringuteks suunatavate  rahaliste ressursside järsk vähenemine.