Majandusminister Kristen Michal rääkis Eesti Päevalehele, et kavatses juba enne Tallinna Sadama skandaali puhkemist esitleda sel sügisel riigiettevõtete juhtimise reformiplaani. Raport, mis täiendab 2013. aastal toonase majandusministeeriumi nõuniku Erkki Raasukese (loe ka lk 6) tehtud ettepanekuid – luua riigiettevõtete tegevuse efektiivsemaks muutmiseks ühtne valdusfirma –, näeb ette sarnase väärtusega riigiettevõtete koondumist valdusettevõtetesse. „Ma ei arva, et see plaan lahendab kõik maailma mured, ükski asi ei tee seda, aga tegemist on siiski millegagi, mis võimaldab ka riigiettevõtete juhtimist ja kontrolli paremini korraldada,” ütleb Michal.

On üllatav, et esitlete uut raportit riigiettevõtete valitsemise parandamise plaaniga, sest Raasukese 2013. aasta raport paistis olevat sügavale sahtlipõhja peidetud. Kui palju majandusministeeriumis vahepeal selle asjaga tööd tehti?

Minu ametiajal üsna algusest peale. (Michalist sai majandusminister tänavu aprillis – toim). Riigiettevõtete omanikupoliitika ülevaatamine on üks asi, mille tahan oma mandaadiga ära teha. See ülesanne on ka koalitsioonileppes kirjas. Inimesed, kes koos Erkki Raasukesega toonase raporti koostasid, ajasid asja edasi, võtsime ka väljastpoolt maja analüütikuid appi.