Eesti krooni devalveerimisele mänginud välisinvestorid asusid peale devalveerimislootuse kadumist kasumi saamiseks krooni toetama.

"Kõik mäletavad, kuidas Soros miljard taala teenis ja tahavad ka väikesed Sorosed olla," kommenteeris Tallinna Panga finantsturgude direktor Martti Siimann rünnakuid kroonile. "Vait kui sukad," iseloomustas Siimann aga välisinvestorite eilset käitumist turul.

Siimanni sõnul asusid krooniforwardeid ostnud investorid eile ise forwardeid välja kirjutama, et intressidest kõva võitu võtta, kuid enam ei olnud vastaspoolt. "Investorid on aru saanud, et The Economistis ilmunud Eesti majandust käsitlevas kriitilises artiklis oli olulisi faktivigu ja selgeid valearvestusi."

Siimanni sõnul on väljaspoolt selliseid rünnakuid ka varem olnud, kuid mitte nii massiliselt.

Tallinna Panga kliendid olid Siimanni sõnul reedel suhteliselt rahulikud ja krooni devalveerimise paanikaga kaasa ei läinud. "Eesti kliendid vahetasid täna küll väikestes kogustes valuutat, kuid raha Eestist välja ei viidud ja see jäeti panka," ütles ta. "Väiksed kliendid, väikesed summad," lisas üks diiler.

Valuutakomiteed ei kõiguta

Eesti Panga juhatuse liikme ja finantsturgude osakonna juhataja Valdur Laidi sõnul pole mingit põhjust arvata, et Eesti majandus- ja rahasüsteemil peaks halvasti minema. Reedel kosus börs ja rahunes raha- ja valuutaturg, ütles ta. "Selgelt on näha, et valuutakomitee puhul ei oma spekulatsioonid mingisugust jõudu krooni kõigutada."

Ka peaminister Mart Siimann kinnitas Baltic News Service-i teatel reedel Põlvas Kagu-Eesti ettevõtlusmessi avades, et krooni ei devalveerita.

Majanduslikult on krooni devalveerimishirm täielikult põhjendamatu, ütles Tallinna Panga makro- ja turuanalüüsi osakonna juhataja Maris Lauri Baltic News Service-ile. "Jutud krooni devalveerimisest on seekord, nagu sageli varemgi, saanud alguse välismaal, kus Eesti olusid halvasti tuntakse," ütles ta.

Praegusel juhul toetavad neid jutte Kagu-Aasias toimunud valuutakriisid ja väärarvamus, et Kesk- ja Ida-Euroopas justukui peaks midagi halba juhtuma.

Soomlased jäävad skeptiliseks

Soome analüütikud on eriarvamusel Eesti majanduse võimaliku ülekuumenemise ja majanduskriisi küsimuses. Osa analüütikuid usub, et Eesti krooni devalveerimisoht on suur ja Eestit ootab sama saatus, mis on tabanud paljusid Aasia riike, kus möll finantsturgudel kestab juba mitmeid kuid. Samas on osa Soome analüütikuid seisukohal, et Eesti lahendab oma majandusprobleemid ning suudab majanduskriisi vältida.

Pangandusfirma Evli analüütik Roger Wessman ütles Baltic News Service-i teatel, et krooni devalveerimise oht on praegu suur. Wessmani hinnangul on Eesti suurimad probleemid jooksevkonto puudujääk, mida on kasvatanud suured valuutalaenud.

Wessman ütles, et Eesti majandust võib tabada järsk tagasilöök poole aasta pärast, kuid majandusareng jätkub senisel kursil.

Investor ja investeerimisalaste käsiraamatute koostaja Seppo Saario sõnul on Eesti turg ettevaatliku investori jaoks juba liiga kuumaks muutunud. "Börsimull võib lõhkeda. Ise olen Eesti börsilt juba lahkunud, kuid tegin seda vist liiga vara, nii nagu kogenud investorid sageli teevad," ütles ta. Saario hinnangul on Balti riigid ja Venemaa lähiaastate jaoks kullaaugud, kus juurdekasv ületab ka kõige optimistlikumad prognoosid.

AARE REIVART