„Väikeettevõtete ligipääs täiendavale kapitalile on tõstatatud kitsaskoht ka Euroopa Liidu strateegiates. Sellele viitas ka värske EAS-i tellitud kapitali kättesaadavuse uuring,“ ütles Kilvet, kommenteerides väikeettevõtjate piiratud krediidivõimalusi.

EAS-i uuringu tulemused selles vallas avaldatakse veel sel kuul.

Praegustest riigi pakutavatest meetmetest rääkides nimetas Kilvet EASi stardi- ja kasvutoetust ja ka töötukassa ettevõtlustoetust, mis on ette nähtud peamiselt ettevõtte alustamise faasis. Samuti pakub riik KredExi krediidigarantiid ja omakapitali laenutooteid, mis aitavad ettevõtted lisavahenditeni.

„Siiski ei tohiks kapitali kättesaadavus toetusena muutuda vaid riigi võimaldatavaks tegevuseks - olulise osa lisakapitali pakkumisel peavad kaasama ka pangad ja finantsturg üldisemalt, mistõttu on riigi pakutavate meetmetena võimalikud ka erinevad finantsturu aktiveerimistegevused,“ märkis Kilvet.

Kui väikeettevõtte arenguks on lisakapital kindlasti oluline, siis väga suurt rolli mängivad Kilveti sõnul ka teadmised-oskused, et olemasolevat kasvatada. „EAS tuleb siinkohal appi erinevate koolitusvõimalustega, välisturgude tutvustamisega, nõustamisega jne – vastavalt kliendi vajadustele tema arenguetapis,“ ütles Kilvet.

Tema hinnangul on Eesti riik juba päris palju ära teinud selleks, et ettevõtlusega alustamine oleks lihtne ja kiire, kuid kindlasti peaks jätkama juba alustanud ettevõtetele toe pakkumist - kuidas ja mis suunas edasi areneda, kust leida uusi turge ja kuidas muutuda tootlikumaks.

„EASi tooted ja teenused hõlmavadki kogu paketti, mida ettevõtetele nende arengu võimaldamiseks pakkuda ning see töö käib koostöös ettevõtjatega pidevalt edasi, et meie pakutav vastaks nii nende kui riigi laiematele vajadustele, et toetada ettevõtluskeskkonna arengut,“ ütles Kilvet.