Orkla omandab 100 protsenti Kalev Chocolate Factory (KCF) aktsiatest, kaasa arvatud ettevõtte tehase Jüris, teatasid Orkla ja KFC ühises pressiteates.

Tehingut takistab asjaolu, et osa KCF aktsiatest on aresti all. "Pooled loodavad, et hiljuti KCFi aktsiatele pandud arest õnnestub tühistada," kirjutatakse KCF ja Orkla pressiteates.

15 protsenti KCF aktsiatest on arestitud varem Kalevit osta soovinud AS Alta Foods nõude alusel. Kuigi KCF on aktsiate vabastamise nimel käinud läbi kõik kohtuinstantsid, kaasa arvatud riigikohus, ei ole firma seni suutnud saavutada aktsiate aresti alt vabastamist. AS Alta Foods nõuab Kalevilt tagasi ebaõnnestunud ostutehingu ettemaksu summas 93,8 miljonit krooni.  Kohtu hinnangul on Alta Foodsi nõue lepingukohane ja õigustatud ning seega lasub KCF-l kohustus nõutud summa tasuda.

Lisaks sellele vaidlusküsimusele peavad Orkla ja KCF tehingu kinnitama ka vastavate riikide konkurentsiametid.

KCFi aastane müügikäive on ligikaudu 28 miljonit eurot ning seal töötab ligi 400 inimest. Lisaks KCFi aktsiatele on tehingu osaks ka küpsiste ja jahusegude tootmise ärisegmendid Eestis. Tehingu maksumus ei kuulu poolte kokkuleppel avaldamisele.

Ostjaks on Orkla Soome ettevõte Felix Abba ja müüjaks on valdusfirma Luterma, mis omakorda kuulub Oliver Kruudale.  Lutermale kuuluvaid magusatööstusega mitteseotud ettevõtteid tehing ei puuduta.

Praegu KCF-nimelise ettevõtte vanim eelkäija alustas tegevust 1806. aastal, Kalevi nime kannab ettevõte 1948. aastast. Lisaks kuulub KCFile Tallinna vanalinnas asuv vanim kohvik ja kondiitriäri Maiasmokk.

KCF saab üheks Orkla Foods Fenno-Balticu ettevõtetest, mis on Orkla Foods Nordicu vastava piirkonna ärisuund.

KCFi nõukogu liige Oliver Kruuda ütleb, et peab tehingut KCFile positiivseks arenguks. “Felix Abba ja Orkla on strateegiline ostja, kel on oskusi ja huvi arendada edasi ettevõtet ja selle äritegevust,” ütles Kruuda.

“Tehing on oluline samm meie kondiitritööstuse valdkonna laiendamisel, kuna see annab head võimalused kasvuks ning väärtuse loomiseks Eesti turul ning loob aluse magusatööstuse valdkonna laiendamiseks Soomes ja Balti piirkonnas,” ütleb Orkla Foods Fenno-Balticu tegevdirektor Clas Göran Hagström.

Felix Abba on Orkla Foods Fenno-Balticu divisjoni osa, mis omakorda on osa Orkla Foods Nordicust. Divisjoni kuuluvad lisaks Felix Abbale Oy Panda Ab Soomes, AS Põltsamaa Felix Eestis, SIA Spilva Lätis ja UAB Suslavicius-Felix Leedus. Orkla Foods Fenno-Balticu käive oli 2009. aastal 1,4 miljardit Norra krooni (170 miljonit eurot) ja ettevõttes oli ligi 800 töötajat. Orkla grupi käive oli 2009. aastal 56 miljardit Norra krooni (6,5 miljardit eurot).