Erimeelsused piimafirma ja Põlva Vee vahel said alguse 2007. aasta lõpus, mil Põlvas hakkas kehtima uus reostustasu arvestamise kord. Praegu nõuab Põlva Vesi piimatootjalt ligi 600 000-kroonise võla tasumist.

„Põlva Piim on meie esitatud arveid tasunud osaliselt. Nende arvates ei ole arve struktuur põhjendatud. Meil on printsiip, et reostaja maksab: kust tuleb rohkem, see peab ka rohkem maksma. Nemad arvavad, et see ei ole õiguspärane,” selgitas olukorda Põlva Vee juhataja Olev Elmik, kelle sõnul vastab vee-ettevõtte hinnakiri Põlva linna ühisveevärgi kohta kehtestatud õigusaktidele.

Põlva Piima endine juht ja praegune AS-i Tere nõukogu liige Aivar Häelm märkis, et vaidlus ulatub tegelikult Nõukogude aega, mil rajati valesti kanalisatsioonitorustikke.

Häelmi sõnul on küsimus põhimõttes – kui üht toru pidi tuleb eri firmade solk ja ettevõtjail ei ole reoveest lahtisaamiseks muid võimalusi, siis kes ütleb, kui suur osa sellest tuleb ühest või teisest firmast.

„Ega Põlva Vesi nüüd üksi ka süüdi ei ole. Kanalisatsiooni renoveerimine jäi kõrgete ehitushindade tõttu seisma. Loodame, et suveks saab torustik valmis ja siis langevad need küsimused ära,” oli ta optimistlik.

Põlvas ja selle ümbruses käivad praegu Euroopa ühtekuuluvusfondi abiga kanalisatsioonitorustike renoveerimistööd, mis oleksid Häelmi sõnul pidanud valmis saama kolm aastat tagasi ehk kaua enne seda, kui linnas hakkas uus reostustasu arvestamise kord kehtima.

Olev Elmiku hinnangul ei ole küsimus vaid selles, kes kui palju reovett tekitab. „See on Põlva Piima toru ja tuleb nende kinnistult. Kas neil on omakorda alltarbijaid, seda ei saa Põlva Vesi teise ettevõtte krundil jälgida,” ütles Elmik, lisades, et vee-ettevõte saadab kõikide krundil olevate firmade kohta Põlva Piimale ühise arve.

„Kui nende süsteem ei võimalda millegipärast asju lahku ajada ja selgust luua, ei tähenda see, et meie peame probleemi lahendama,” arvas ta ja märkis siiski, et piimatootjaga suheldes on kompromissi otsinud mõlemad pooled.

„Need ei ole välistatud. Mõlemad on asja lahendamisest huvitatud.”

Põlva Piim Tootmise juhtimisega tegeleva AS-i Tere juht Ülo Kivine sõnas, et nende arvates oleks lahendus see, kui Põlva Vesi loobub oma hagiavalduses esitatud nõudest.

„Sellisel nõudel ei ole meie hinnangul ei meievahelisest lepingust ega ka seadusest tulenevat alust. Kui pooled kokkuleppele ei jõua, tuleb oodata kohtulahendit,” nentis ta.

Mumuu kaubamärgi taga olev OÜ Põlva Piim Tootmine kuulub AS-i Kalev Paide Tootmine tütarettevõttena möödunud aasta suvest enamasti suurärimees Oliver Kruuda omanduses olevasse Luterma (endise Kalevi) kontserni.