AS Tere pakkus ainult A- diskiga ehk kõrgeima kvaliteediga lõssipulbrit, mida kasutatakse vaid inimtoiduna. Kogu jaapanlaste poolt tellitav maht oli 5000 tonni, millest 2500 tonni oli A-diski ja 2500 tonni C-diski kategooria.

AS Tere tootmismajade juhi Andrus Viru sõnul on koostöö jaapanlastega sujunud ning Eestis toodetud lõssipulbrit hinnatakse väga kõrgelt.

„Oleme Jaapanisse saatnud mitmeid proovipakikesi, millega on tõestatud Tere kvaliteet ning Jaapani kvaliteedi spetsialistid auditeerisid ka täiendavalt mai kuu lõpus AS Tere Põlva tootmismaja. AS Tere eesmärk on avardada müügivõimalusi ka kaugematele turgudele ja nagu elu on näidanud, osutub ka hinnaklass paremaks kui Euroopa siseselt kaubastada,“ rääkis Viru, kelle sõnul jääb Tere põhifookus siiski koduturule.

Uue koguse lõssipulbri tootmine ja tarne toimub suve jooksul, täpsemalt juulis ja augustis.

Jaapan on USA põllumajandusministeeriumi 2014. aasta andmetel maailma viies piimatoodete importija (283 000 tonni). AS Tere sai ekspordivõimaluse Jaapanisse suuresti tänu endise väliskaubanduse- ja ettevõtlusministri Anne Sullingu tööle.

Oliver Kruudale kuuluv Põlva piimakombinaat saatis Jaapanisse esimesed sadakond tonni piimapulbrit selle aasta 16. aprillil.

Kruuda sõnul oli see esimene kord, kui suur Eesti piimatööstus suudab oma kaupa nii kaugele müüa.

Ta kiitis väga endist ettevõtlusministrit Anne Sullingut, kelleta ei oleks Jaapanisse läinud teragi pulbrit. „Ta tuli, korraldas, organiseeris ja saavutas väga lühikese ajaga väga palju. Väga tubli, proua Jaapan! Ma ei oleks proua ministrita kindlasti sellist lepingut saanud,” tunnustas Kruuda.

Piimatöösturi sõnul ostis ta Saksamaalt tuhat tonni lõssi ja töötles selle Põlvas sajaks tonniks piimapulbriks.