Põhjenduseks toodi, et terroristid ja kurjategijad kasutavad 500-euroseid rahatähti.

Välismaal on lillakatel rahatähtedel palju fänne – iseäranis Venemaal. Need meeldivad säästjatele ja korrumpeerunud ametnikele.

Euroopa keskpanga nõukogu liikme Yves Merschi sõnul on Venemaa euro sularahale oluline turg, kuna seal kasutatakse traditsiooniliselt raha ostujõu säilitamiseks eurot.

Tõenäoliselt võtab Euroopa 500-eurose rahatähe ringlusest kui saadakse aru, et enamus ringluses olevatest 500-eurostest on kokku kogutud Venemaale ja et see on muutnud kriminaalide ja terroristide meelisrahaks, kirjutas Daily Mail.

Kuna enamus 500-euroseid on Venemaal, on see väga hea põhjus, et neid edasi trükkida. Pea kogu toodang on Euroopa majandusele puhaskasum. Seda nimetatakse raha emissioonikasumiks - 500 eurose tootmiskulud on madalad – kümme senti värvile, 10 senti kvaliteetsele paberile ja seda saab müüa 500 euroga. See on päris hea kasum. Kui rahatähed lähevad välismaale ja jäävad sinna, on see keskpangale selge kasum. Keskpanga kasum makstakse välja valitsustele, kes seeläbi saaksid vähendada maksukoormust.

Just fakt, et enamus 500-euroseid on Venemaal peaks julgustama Euroopa keskpanka neid edasi trükkima.

„Ma väidan, et kahtlusteta on Venemaal kasutusel olevate kõrge nimiväärtusega euro rahatähtede trükkimine kontinendi üks tulusamatest äridest,“ kirjutas kolumnist.

Enim vastumeelsust 500-euroste trükkimise lõpule on tulnud Saksamaalt, kirjutab Bloomberg. Ifo instituudi juht Clemens Fuest ütles, et rahatähe eemaldamiseks puudub õigustus. Saksamaa keskpanga juht Jens Weidmann ütles märtsis, et väide kuritegevuse vähenemiseks 500-euroste ringlusest eemaldamise korral ei ole tõestatud. Lisaks ähvardab see debatt usaldust sularaha vastu.

Ka Austria keskpanga juht Ewald Nowotny oli vastu rahatähe eemaldamisele, kuna see tekitaks laiema debati sularaha kaotamise teemal.

Mure paberraha tuleviku osas on osaliselt seostatav Euroopa keskpanga harrastatava negatiivne hoiuseintressimäära poliitikaga.

Praegu 1,1 triljonist ringlusest olevast euro sularahast on umbes 300 miljardit 500-eurostes. Austria keskpanga ametnik Kurt Pribil ütles, et kogu asenduskulu ühes transpordiga võib ulatuda 500-600 miljoni euroni.