Muiste nii atraktiivne astmeline tulumaks tundub tänaste palganumbrite valguses keskmisele eestlasele märksa vähem lummav. Keskfraktsiooni kuuluv majandusprofessor Olev Raju on varustatud eelmiste valimiste aegsete arvudega, mis näikse olevat palgatõusule jalgu jäänud. Tollal välja pakutud 1200 kroonine tulumaksuvaba miinimum kuus on praegu peatselt juba reaalsuseks saamas. Raju loetletud numbrid jätaks keskmist palka teenivale inimesele alles ainult ühe protsendi rohkem.

“Need, kes saavad praegu alla 3000 krooni kuus, maksustataks maksumääraga 15%, mitte 26% nagu nüüd. 3000-7000 krooni kuus 25%-ga 26 asemel, need ka võidavad seal kindlasti. Sissetulek vahemikus 7000 kuni 40 000, läheks 29%-ga ja üle 40 000 krooni kuus 33%-ga,“ selgitas Raju.

Raju möönab siiski, et maksureformi puhul tuleks nüüd tulumaksuvaba miinimum märksa kõrgemale kruvida, vastasel juhul ei täidaks reform oma eesmärki – langetada madalapalgaliste maksukoormust. Juttu tuleb isegi kuni 2000 kroonisest maksuvabast miinimumist.

Raju nõustub ka ametiühinguliidri Kadi Pärnitsa argumendiga, et võrreldes Majanduskoostöö- ja Arenguorganisatsiooni OECD riikidega on Eesti keskmine palk üks enimmaksustatuid. Sisuliselt näeb ta maksureformis enamike kodanike jaoks astmelist maksukärbet: “Võidaks selle pealt 85% (maksumaksjatest- toim.) ja oluliselt kaotaks 2-3%. Jah, ta on ka mingil määral maksude vähendamise skeem.“

Varasemate aastate andmete abil tehtud arvutuste põhjal hindab keskerakondlane, et reform kahandaks riigieelarve laekumisi 800-900 miljoni krooni võrra.

Mõõdukate esindaja Rein Järvelill mainib, et ka nemad töötavad praegu astmelise tulumaksu kallal, kuid kolmeastmelise asemel planeerivad nad kaheastmelist maksusüsteemi. Kust astmed kulgema hakkavad, seda ta veel ütlema ei soostunud. Keskerakonna ettepanek tähendaks Järvelille meelest maksukoormuse liigset langust ja kurssi minimaalsele riigile.

“Me ei saa endale väga minimaalset riiki lubada, riigil on terve rida kohustusi, mida ta peab täitma. Me ei näe väga suurt võimalust praegust madalat maksukoormust väga madalaks lasta,“ hoiatas ta eelarve kokkukuivamise eest.

Samas paiskaks astmeline tulumaks paratamatult segi kohalike omavalitsuste rahastamise, mis sõltuvad praegu tulumaksulaekumistest. Selleks puhuks pakub Raju Taani eeskujul täiendavat omavalitsusmaksu.