Kuigi Rootsi börsiettevõte Fingerprint Cards on viimastel aastatel püüdnud negatiivset kuulsust võltsitud pressiteadetega, mis kergitasid aktsia hinda ning eelmise juhatuse esimehe kahtlustatud keelustatud siseinfo alusel kauplemisega, on see aktsia 2015. aasta suurima tõusu teinud aktsia.

Rootsi biomeetrilise tehnoloogia ettevõte aktsia tõusis tänavu kuni esmaspäevani 1391%. Sellele aktsiale ei olnud tõusu poolest vastast Bloombergi EMEA indeksis, kus on tuhatkonna ettevõtte aktsiad.

Kuna ettevõtte turuväärtus tõusis 32,8 miljardi Rootsi kroonini, saab aktsia tuleval aastal lisatud Rootsi elitaarseimasse vaid 30 ettevõtte aktsiast koosnevasse OMX Stockholm 30 indeksisse. Fingerprinti aktsia on väga kõikuv. Läinud kuul kõikus aktsia neli korda ulatuslikumalt kui Stoxx Europa 600 aktsiaindeks.

Göteborgis tegutsev ettevõte on saanud tulu mobiiltelefonitootjatelt, kes üha enam kasutavad näpujälje tehnoloogiat mobiiltelefonidesse sisselogimiseks.

„Kui te panite palju raha Fingerprinti aktsiasse siis pidite teadma, et te võite kõik kaotada,“ ütles Albin Rannar Rootsi aktsionäride assotsiatsioonist.

Et aktsia lisatakse indeksisse, meelitab see ligi suuri ja professionaalseid investoreid. Ka analüütikud hakkavad ettevõtet analüüsima. Need sammud võivad vähendada aktisa kõikuvust.

„Loodetavasti suuremate investorite aktsiasse investeerimine stabiliseerib aktsia arengut,“ ütles ta.