„Lõime 2006. aastal perefirma Luutar OÜ sooviga muuta nägemust pandimajadest, kui kõledatest ja hirmuäratavatest, sageli ka kriminaalse alatooniga kohtadest, kuhu minnakse vaid viimases hädas," on kirjas Luutari kodulehel.

Luutar alustas esindusega Paides, täna on neil kokku 15 teeninduspunkti, lisaks ka e-pood, uuskasutuskeskus ja palju muud. Nende aastane käive võib peagi ulatuda miljoni euroni. Ärileht sai jutule Luutar OÜ juhatuse liikme Ljubov-Luule Emmariga.

Tema hinnangul läheb Luutari pereäril hästi. Ainuüksi erinevaid mobiiltelefone on neil müügil üle 1500, muid tooteid ligi 4000.

„Üha rohkem populaarsust kogub mobiiltelefonide ja arvutite remont. Kuna seda sorti kaupa liigub läbi väga palju oli vajadus tekitada enda tarbeks remondikeskus, millest on välja kasvanud remonditeenus klientidele. Samamoodi remondime ja valmistame kuld/hõbe ehteid," kirjeldab Emmar.

Enda teada on nad Eestis suurimad ning nad kavatsevad laieneda. Ta esitab üleskutse kaubanduskeskuste omanikele: „Oleme pakkumistele avatud."

Kuldhambad

Üheksa aasta jooksul on sortiment või väiketagatis, jäänud laias laastus samaks.

„Mida tõesti enam ei pakuta ja ei küsita on kasett-videomakid ja DVD-pleierid. Aga endiselt on hea minek muudel asjadel: pakutakse ja ostetakse elektrilisi tööriistu, mobiiltelefone, mängukonsoole, erinevas variatsioonis arvuteid, muusikariistu, kuld/hõbe ehteid, kullast hambaid, kodumasinaid, televiisorid, lauahõbedat, antiiki," loetleb Luule.

Põhimõtteliselt aksepteerib Luutar selliseid esemeid, mida on võimalik suuruse poolest nende juurde viia ja millel võiks olla järelturg.

„Luutaril ei ole pandimaju, meil on esinduslikud esindused. Tekib küsimus, miks ei ole pandimaju? Meie üks eesmärkidest oli alustades see, et erineda teistes sama valdkonna teenuse pakkujatest. See on õnnestunud. Kliendid ütlevad meie kohta " Luutar" mitte sõna pandimaja. Teeme täna selle jaoks kõvasti tööd, et Luutarit tulevikus ei iseloomustataks sõnaga, mis meile kuidagi ei meeldi." räägib Emmar.

Tulevikule mõeldes ei näe Emmar, et veebis pakutav panditeenus võiks saada normiks. See ei ole ka neile äriliselt huvitav ning ei liiguta masse. Luutaril on aga valmimas mobiiliäpp, mis on seotud nende laenuteenusega. E-pood on Luutaril eelmisest aastast, siis võeti kasutusele ka kliendikaart.

Millised on Eesti suuremad pandimajateenuse pakkujad ning kuidas neil majanduslikult läheb? (kõige väiksem on legendaarse Tõnis Mägi pandimaja, mida praegu veab tema poeg Philip).