Hiljuti oli skandaal, kus edukas Venemaa tennisemängija Maria Sharapova tunnistas meldoniumi (Mildronate) tarvitamist. See on spordis keelatud aine, mida toodab Läti ravimitootja Grindex.

Venemaa president Vladimir Putin kaitses dopingut kasutanud Maria Sharapovat, kuid seeläbi ka Läti ravimitootjat.

„Seda ainet ei oleks tohtinud dopinguks nimetada,“ ütles Vladimir Putin. „See ei mõjuta tulemusi. See on kohe täiesti kindel. See hoiab vaid südamemusklid suure koorma all heas seisus,“ tsiteeris The Telegraph.

Kuigi naaberriigi juht toetas otsustaval hetkel sõnadega, ei ole Grindexil just parimad ajad. Mullu vähenes ettevõtte käive juba teist aastat. Läinud aastal vähenes müügitulu 88,5 miljonilt eurolt 82,7 miljonile eurole.

Ettevõte suutis tulla välja 2014. aasta 2,5 miljoni eurosest kahjumist, teenides miljoni eurose kasumi. See on aga nagu veepiisk meres võrreldes 2012. ja 2013. aastaga, kui kompanii teenis vähemalt 13,5 miljonit eurot aastas.

Hoopis paremini käib dopingut mittetootva Läti ravimitootja Olainfarmi käsi. Ettevõtte käive lähenes mullu 100 miljonile eurole, kuid jäi alla ettevõtte eesmärgist. Kasumireal ilutseb 15,3 miljoni eurone puhaskasum, mis kasvas aastaga 25%.

Mõlemad ravimitootjad on väga sõltuvad endise Nõukogude liidu maade turust.