Selleks, et vanaduspõlves rahulikult puhata ning elust rõõmu tunda, on välja mõeldud palju soovitusi säästmiseks. Üks tuntumaid on näiteks „4% reegel.“ See tähendab, et pensionies on aasta eelarve 4% oma investeerimisportfelli väärtusest.

Samas ei soovi kõik oodata vanaduspõlveni, et töötamist lõpetada. Bloomberg avaldas kolm näidet inimestest, kes lõpetasid töötamise 40ndates eluaastates, et näidata kuidas säästmine päriselt toimib.

Kodune isa

Joe Udo läks pensionile 38-aastaselt. Enne seda töötas ta 16 aastat arvutitehnikuna ning tegeles aktiivselt säästmisega. Hetkel sõltub pere sissetulek mõnel määral Udo naise palgast, kuid koos säästudega tulevad nad hästi välja. Naine plaanib jääda puhkusele 2020. aastaks.

Aktiivset säätmist plaanitakse jätkata kuni Udo saab 55-aastaseks, sest siis lõpetab ta poeg keskkooli ning läheb edasi ülikooli. Siis on paaril plaanis reisima hakata.

„Varajasel pensionil olemine ei ole stressirohke, sest siiani on kõik sujunud plaanipäraselt,“ rääkis ta. „Kui seada kindel eesmärk, siis saaksid paljud sellega hakkama.“ Muidugi peab olema valmis ka lisakohustusteks, mis võivad tähendada juhutöid või poole kohaga töötamist.

Raamatupidaja

Sydney Lagier läks pensionile 44-aastaselt. Tal oln valmis selge plaan, mida järgides saavad nad abikaasaga säästudest elada 100 aastaseks. Säästmise võti seisneb selles, et paarike kulutab igal aasta alla 3% oma finantsportfellist. "Siiani on läinud kõik plaanipäraselt ning isegi majanduskriis ei kõigutanud meid."

Samuti on paaril paigas turvavõrk: 2-3 aasta säästud hoitakse igaks-juhuks sularahas, et elada üle 2008. aasta sarnane kriis aktsiaid müümata. Samuti pakub meelerahu see, et nende maja väärtuse eest saaksid nad elada 21 aastat.

Lagier proovis ka töötada poole kohaga, kuid ei nautinud seda. „Ma tahtsin teha nii palju asju, kuid mul lihtsalt polnud selleks aega.“ Hetkel õpib ta klaverit, teeb trenni ning kirjutab raamatut pensionile jäämisest.

Reisija

36-aastase Justin McCurry soov oli jääda koju enne kui tööstaaž küündib 20-aastani ning praeguseks pole ta juba kolm aastat tööl pidanud käima. „Mis siis kui ma suren 56 aastaselt ära?“ Koos abikaasaga moodustavad nende kulud 3% investeerimisportfellist, mille väärtus on 1,5 miljonit dollarit.

Nende elustiil on mugav, kuid mitte priiskav. Nad käivad kord kuus väljas söömas, nende tagasihoidliku maja laen on makstud ning nende auto on enamasti igas parklas kõige vanem. „Me pole minimalistid, kuid meil on tagasihoidlik maitse.“ Vaatamata sellele on neil nutitelefonid, kaks head televiisorit ning kõigil kolmel lapsel on oma arvutid.

1000 kuni 2000 eurot sissetulekust tuleb blogimisest, kuid kõik muu finantsportfellist, mis koosneb peaaegu 100% aktsiatest. Tema sõnul tuleb olla valmis suurteks kaotusteks. Näiteks juunis kahanes McCurry tagavara 70 000 dollari võrra, sest Brexit muutis turgu.

Igal aastal käib perekond autobussiga reisimas. Sellist kuu pikkust reisi ei saaks nad kuidagi ette võtta, kui üks vanematest töötaks. Mees soovitab säästjatele paidlikku suhtumist, isegi kui toimida reeglite järgi. „Tundub, et väga vähesed inimesed järgivad rangelt 4% reeglit, nad kulutavad rohkem, kui ajad on head ja vähem, kui ajad on halvemad.“