Eriti laastavalt mõjub kiirlaenude võtmine teiste laenude katteks, mis viib lõpmatusse laenukeerisesse, kust on väga raske pääseda.

Probleemi süvendab seegi, et ehitusbuumi ajal võetud pikaajalised kinnisvaralaenud olid väga kõrgete intressidega ning muutunud majanduslik olukord on teinud laenude tagasimaksmise raskeks. Tänaseks on laenutingimused paremad ning pered, kes on aheldatud vanade lepingute küüsi, tunnevad ülekohut.

Kuidas hakkama saada?
Olukorras, kus on vaja jälgida täpselt laenumaksete tähtaegu ning jälgida, et perel jaguks piisavalt ressurssi ka elamiseks, võib lahenduse leidmine tunduda keeruline. Sageli müüakse laenu katteks oma asju, võetakse võimalusel juurde lisatööd või jälgitakse rangelt nädalaeelarveid põhimõttel, et pigem nälgin, kui jätan järjekordse makse tasumata. Selline eluviis on kurnav ning tekitab pingeid ja stressi nii pere- kui lähisuhetes.
Abikäe võib pakkuda laenude refinantseerimine ehk laenude toomine ühe laenuandja juurde. Kuigi öeldakse, et laenu võtmine teise laenu tasumiseks aina süvendab probleemi, siis tasub enne otsustamist mõelda, mis tüüpi laenud vajavad tagasi maksmist. Kui tegu on mitme väikse laenuga, mis on suure intressikuluga (nt kiirlaenud), siis kokkuvõttes on ühe suure laenu intress madalam kui mitme väikse oma kokku.

Refinantseerimine aitab juhul, kui sul on finantskohustused erinevatele võlausaldajatele, sul on laenud kõrgete intressimääradega, igakuised laenumaksed ületavad su rahalisi võimeid või soovid võlausaldajaga suhteid lõpetada. Sellisel juhul saad sa koondada kõik laenud ühele finantsasutusele ning pead edaspidi jälgima vaid ühte tagasimakse tähtaega. Igakuine laenumakse suurus väheneb, kuid selle võrra pikeneb tagasimakse periood. Kui igakuiselt peab vähem tagasi maksma, aitab see paljudel peredel toime tulla ning laenukoormus ei rõhu enam igapäevaelu nii tugevalt. Tekib isegi võimalus oma finatsolukorda parandada ning tulevikus viia laen veelgi soodsamatel tingimustel panka üle.

Mida selleks tegema peab?
Kõigepealt konsulteeri laenuspetsialistiga, kes annab nõu, kuidas laenu saamiseks toimida ja millised on tingimused.

Refinantseerimiseks on oluline tagatise olemasolu, sageli nõutakse kinnisvara. Laenu tingimuste määramisel võetakse arvesse olemasolevaid laenujääke ja intressimäärasid. Näiteks peab pereisa Ragnar tasuma iga kuu 4 erinevat makset erinevatele võlausaldajatele summas 30€ järelmaks, 150€ kiirlaen, 83€ väikelaen, 440€ hüpoteeklaen. Igakuiselt tasub ta laenude eest kokku 703 eurot.

Viies oma laenud kõik ühte kohta, on võimalik vähendada igakuiseid makseid ligi 350 eurot. Lisaks saab ta soodsama intressi ega pea enam jälgima mitmeid maksekuupäevi. Nüüd jääb Ragnarile rohkem raha kätte ega pea enam iga kuu muretsema, kuidas maksta ära kõik laenud ja hoolitseda ka enda ja oma pere eest.

Näide: Uus plaan peale refinantseerimist. Vali endale sobiv maksekuupäev.


Kui laenukoormus rõhub, tasub kindlasti uurida refinantseerimise võimalust. Iseenesest ei lahene üksi probleem ning kui võlausaldajad ei tea, et sa oled tagasimaksetega hädas, ei oska keegi sulle ka abi pakkuda. Küsi refinantseerimise võimalust BestCreditist. Meie laenuspetsialistid aitavad koostada teile jõukohase maksegraafiku ning pikas perspektiivis teil raha säästa.

Vaata lähemalt SIIT.

Jaga
Kommentaarid