Kuid kuidas valitakse homme Eesti Pangale uus presidenti?

Eesti Panga nõukogu istung algab homme kell 15. Võimalikud keskpanga presidendi kandidaadid istungil ei osale, ettekandeid ning nägemusi ei esita.

Keskpanga nõukogus on 8 liiget, esimehest ja seitsmest liikmest. Eesti Panga nõukogu praegused liikmed on Kalev Kallo, Irene Kull, Jürgen Ligi, Enn Listra, Tõnis Palts, Liina Tõnisson ja Urmas Varblane. Rahandusministriks suundunud Jürgen Ligi asendusliige on hetkel keskpanga nõukogus Valdo Randpere. Nõukogu esimehes on Jaan Männiku.

Selleks, et kandidaat valitaks Eesti Panga presidendiks, peab kandidaadil olema vähemalt viie nõukogu liikme hääl selleks, et panga nõukogu saaks teha ettepaneku riigi presidendile keskpanga presidendi ametisse kinnitamiseks. Enne seda tuleb veel läbida kaitsepolitsei julgeolekukontroll.

Valimisprotsess kestab statuudi järgi nii kaua ja nii mitu istungit, kuni ühel võimalikul kandidaadil on olemas viie nõukogu liikme toetus. Homse istungi jooksul on võimalik viie hääle kokku saamine ühe presidendi kandidaadi poolt, mis tähendab, et Eesti Pank on saanud uue juhi, kes asub ametisse peale praeguse presidendi ametiaja lõppu järgmisel suvel.

Kui aga vaatame ajalukku siis Andres Lipstoki ametisse nimetamiseks läks vaja kahte valimisvooru. Lipstok seljatas teises voorus senise panga presidendi Vahur Krafti häältega 6:1.

Andres Lipstoki ametiaeg keskpanga presidendina kestab kuni 2012. aasta 7. juunini. Keskpanga presidendi ametiaeg on seitse aastat ja see on ühekordne.