Prioriteedid muutuvad

Ergo hakkas kinnisvaraga tegelema 22-aastaselt ülikooli kõrvalt, kui ostis õppelaenu eest esimese korteri, mille müüs kolm kuud hiljem maha rohkem kui kolmekordse hinnavahega. Innustatuna edust kinnisvaraturul, tegi Ergo ka lõputöö kinnisvara hindamisest, kuigi õppis tol hetkel maamõõtmist. „Kaitsmisel ei osanud keegi minu käest midagi küsida," meenutab mees.

Kui Ergo kinnisvaraturul tegutsema hakkas, oli olukord teistsugune kui praegu: kuigi mehel oli ette näidata vaid miinimumpalk, sai ta siiski laenu, sest tal oli juba korter, mida ta välja üüris. Algusaastatel oli Ergol põhimõte, et üüritulu peab laenukulu ületama, et oma raha võimalikult vähe kulutada. Nüüd aga mees seda nii pingsalt ei jälgi ja peab suuremaks kaotuseks hoopis ajakulu - seda, kui näiteks ostetud korteri saab maha müüa alles aasta pärast.

Ei soovi olla keskmine

Ergo sai atesteeritud kinnisvarahindajaks 2006. aastal. Selleks ajaks oli mehel olemas korralik passiivne rahavoog ja kolme aastaga oleks ta võinud palgatööst loobuda, kuid esialgu oli investeerimine siiski vaid hobi. Kuna Ergo oli ettevõtte parim töötaja, ei pandud talle pahaks, kui ta mõnikord head projektid isiklikku portfelli napsas. Oma kolleegidesse samast valdkonnast suhtub Ergo nagu õpetajatesse, kellelt on õppida nii eeskuju kui vastandite poolest. Ennast peab mees inimeseks, kes töötas väga palju, mõtles suuremalt, kui paljud ümberringi ja ei rahuldunud keskpärasusega. Alguses tegigi Ergo tööd vahel isegi 18 tundi päevas, kuid pikemas perspektiivis ei tasu see mehe sõnul end ära - ka tervise eest peab hoolt kandma. Nüüd tegeleb Ergo joogaga, käib jooksmas ja jälgib toitumist.

Ergo edu saladus on kindlasti õige intuitsioon ja selle järgi tegutsemine. „Ainult mõtlemisest ei piisa, tegutsema peab. Olgu tehing hea või halb, midagi õpid ikka,"  arvab mees. Pankrotti ei ole Ergo pidanud kogema, küll aga halbu tehinguid, mis pole küll tema tegevusse erilist jälge jätnud. Lisaks sisetundele tegutseb Ergo ka finantsteemalise kirjanduse järgi. Abiks on olnud Robert Kiyosaki, kelle raamatute lugemine andis juurde süsteemset mõtlemist ja teadlikkust protsessidest. „Kui see info oleks varem olemas olnud, oleks julgenud mõne tehingu rohkem teha," mõtleb Ergo.

Oma sisetunnet usaldas ta ka 2004. aastal, kui räägiti palju tulevast majanduslangusest, mis saabus tegelikult alles nelja aasta pärast. Kui Ergo oleks olnud nendel aastatel ettevaatlikum ja poleks nii palju investeerinud, ei olekski ta majanduslangust üle elanud ja oravarattast välja pääsenud. Seekordseks prognoositud majanduslanguseks on mees enda sõnul valmistunud, tegutsedes rohkem üürimise kui kapitalikasvuga.

Finantsvabadus 25-aastaselt

Ergo arvab, et kõige tähtsam on uskuda oma tegemistesse, et need toimiksid. Kui vajalik info ja teadmised olemas, on võimalik turule siseneda ja edukaks saada. Ja just edukaks ongi Ergo tänu arukusele ja vaistule saanud - majanduslik sõltumatus lubab tal minna pensionile juba 35-aastaselt. Finantsvabaduse sai Ergo aga juba 25-aastaselt, olles kinnisvaraturul tegutsenud napilt kolm aastat.

OÜ Sõbra Kinnisvara omanduses on üle 150 elu- ja äripinna ning see number kasvab pidevalt. Lisaks kuulub Ergo Mõttus MTÜ-sse KinnisvaraMagnaadid, mille peamiseks tegevuseks on kinnisvaraalase õppe täiustamine, kvaliteedi tõstmine ja väljaõppe korraldamine. Seega on tegemist oma ala professionaaliga, kes enda sõnul kinnisvarast niipea veel loobuda ei taha.