Pärast Kristina Šmiguni esimest, eelmisel pühapäeval võidetud olümpiakulda on AS Baltika Montoni kauplustest peaaegu otsa saanud spetsiaalselt Torino olümpiamängudel osaleva Eesti koondise tarvis disainitud vormirõivad.

Viru Keskuses asuva Montoni kaupluse juhataja Merje Peedo ütles, et suur ostmine läks lahti alles sel nädalal. Enne seda olid esemed müügil olnud juba kaks nädalat, ilma et ostjad oleksid nende vastu suurt huvi üles näidanud.

Kuid esmaspäeva hommikul oli juba enne avamist ukse taga järjekord.

Inimesi, kes kauba endale telefonitsi kinni panevad, on jagunud tänaseni. Kuid kahjuks on kaup otsakorral – reedel olid alles üksikud sallid ja labakud. Pärast Andrus Veerpalu kulda arvas Peedo, et ega needki pikalt letile ostjaid ootama jää.

Juba suveniir

Kõigepealt said otsa pikkade varrukatega meeste ja naiste T-särgid, siis aga kampsunid ja mütsid. Peedo sõnas, et kuna just T-särk on noorte seas populaarne, ostis ta ühe isegi oma tudengist pojale. “Enam pole see tarbeese, nüüd on sellest saanud suveniir,” möönis ta.

Montoni brändijuht Kaie Kaas tunnistas, et sellist huvi olümpiarõivaste vastu, mida võib isegi buumiks nimetada, polnud nad paraku oodanud. Müüdud on 98 protsenti müüki läinud olümpiatemaatilistest esemetest.

Olümpiarõivad olid müügil eksklusiivkaubana, mistõttu jõudis neid kauplustesse kokku vaid 1600 tükki.

Montoni töötajad on müügieduga väga rahul, kuid tunnevad kaasa neile, kes jäid ostmisega hilja peale. Kaasi sõnul helistatakse mitte ainult Eestist, vaid isegi Ameerikast ja Kanadast, sest ka väliseestlased soovivad unikaalsest kollektsioonist mingit osa saada.

Paraku tuleb Kaasil kõigile eitavalt vastata: kudumeid rohkem müüki ei tule, sest nende juurdetellimine ja transportimine Hiinast Eestisse võtaks aega vähemalt kaheksa nädalat. Selleks ajaks on olümpiamängud lõppenud.

Võimas projekt

•• AS Baltika pani 17. jaanuarist Montoni kauplustes müüki piiratud koguse spetsiaalselt Torino olümpiamängudel osaleva Eesti koondise tarvis disainitud vormirõivaid.

•• Disainer Kaire Kivari disainitud olümpiakoondise riietusse kuuluvad Paistu naise vöö motiividega ilmestatud sinivalged T-särgid, müts, sall, kindad ja kampsun.

**AS Baltika riietab kuni 2008. aasta lõpuni kõik rahvusvahelisel areenil Eestit esindavad olümplased ja noorsportlased paraad- ja vabaajarõivastesse.

•• Kokkuleppe kohaselt toetab Baltika EOK-d 3,2 miljoni krooniga, millest 1,8 miljonit läheb EOK-le rahalise toetusena ning 1,4 miljonit rõivaste näol.

•• AS Baltika on Baltikumi suurimaid rõivamüügiettevõtteid, kellele kuulub tänaseks 86 kauplust kokku kuues riigis. Baltika tegutseb kaubamärkide Monton, Chr/Evermen ja Baltman all.