“Kaks pakendiillustratsiooni on häbematu plagiaat minu sodiaagi töödest,” kirjutas Malika Favre Defolio platvormile, kus viiakse läbi ka Kuldmuna konkurss. “Ma võtan nüüd antud agentuuri ja autoriõiguse omaniku suhtes kasutusele õiguslikud meetmed.”

“Olen veendunud, et te ei olenud rikkumisest teadlikud kuid löövtööstuses on see nii tavaline,” jätkas ta. “Olen kindel, et mõistate, et see projekt tuleb kohe peatada ning auhinnad tuleb tühistada.”

Defolio kodulehel on auhinnatöö juures märgitud, et inspiratsiooni ammutasime legendidest ja lugudest, sest neil on kombeks rõõmsalt lõppeda. 22 pakendist saab kokku üks õnnelik muinasjutt.

Rõõmu vitamiini tootepakendi disainer on Sten Kivissaar, kunstnikeks on Vladimir Prjadilishikov, Andrus Lember ja Kadi Hugo, projektijuht Aigi Sool ja strateeg Madis Taras.

Kõnealuse töö valmistas Division ja töö tellis RÕÕM.

"Oleme Divisionis ebameeldivalt üllatunud, et kahe pakendi osas oleme heauskselt kasutanud töid, mille autori eeldasime olevat meie koostööpartner. Teema on meie jaoks oluline, sest oleme ise suure osa tuntud originaalpakendite autor Eestis," kommenteeris Ärilehele Divisioni tegevjuht Aigi Sool. "Otsime praegu lahendust, mis saaks olema hea kõigile. Kadi Hugo, keda vabakutselisena kasutasime, on ka meie ja kunstniku ees vabandanud. Vabandused on vastu võetud ja oleme ühenduses kunstnikuga ning otsime lahendust."

Kadi Hugo ütles, et see on suur eksitus, et Malika Favre looming, mida kasutati stiilinäidistena, jõudis tootepakenditele.
“Minu hinnangul on juhtunu asjaolude halb kokkusattumus, mis sai juhtuda suuresti seetõttu, et mul ei olnud võimalik osaleda projektis algusest lõpuni,” ütles Kadi Hugo. “Agentuurides on levinud, et kavandi ja idee edasiandmiseks kasutatakse stiilinäidisena valmis illustratsioone. Kui stiil on välja valitud, siis hilisema töö käigus võetakse moodboardist küll inspiratsiooni kuid luuakse originaallooming.”

“Minu roll kõnealuse projekti puhul lõppes ideekontseptsiooni üleandmisega agentuurile. Seoses aja jooksul projektis toimunud inimeste muutustega ei jõudnud informatsioon erinevate kujunduste ja tööfailide kohta ilmselt töö reaalse teostajani,” kurtis ta. “Sain valmiskujunduse silmapaistvast sarnasusest aimu alles eile õhtul, kui hakkasin Facebooki postitatud pilte omavahel võrdlema.”

“Malika Favre näol on tegemist tuntud kunstnikuga ja tema töö sellisel kujul teadlik kasutamine oleks lausrumalus,” kahetses Hugo. “Kuna tunnen Malika Favre ees moraalset vastutust, siis kirjutasin talle täna kirja, milles vabandasin ning selgitasin juhtunut.”

Rõõmu vitamiine toob maale Allium UPI OÜ, mis on osa ravimite hulgi- ja jaemüügikontsernist Magnum.

"Eesti apteekrite välja töötatud toidulisandite sari RÕÕM on Eesti inimeste
poolt ülihästi vastu võetud. Koostised on saanud väga palju positiivset
tagasisidet ja suurepärast tagasisidet on saanud ka pakendite eriline
kujundus ning ülesehitus. Nüüd aga selgus tõepoolest, et kahe RÕÕMu
toidulisandi pakendi kujunduste näol on tegemist plagiaadiga. Me oleme
sellest väga löödud, sest korraldasime toidulisanditesarja kujunduste
väljatöötamiseks konkursi, mille võitis tuntud ja usaldusväärne
loovagentuur Division," ütles Allium UPI OÜ Haiglavarustuse ja konsuumerosakonna juhataja Marit Sõnajalg. "On äärmiselt kurb, et usaldusväärse ajalooga ja
Eesti disainimaastikul silma paistnud agentuur on sellise vea läbi lasknud
ja niimoodi tekitanud mainekahju nii endale kui meile nende kliendina.
Meile teadaolevalt tegeleb Division olukorra lahendamisega – hetkel ei ole
veel selgunud kahe konkreetse pakendi kujunduse edasine saatus."

"Nii huvitav skandaal jõudis tõesti ka minu kõrvu, eriti kuna originaalsete illustratsioonide autor Malika Favre andis teiste hulgas ka Defoliole kui platvormi haldurile teada, et ühe võistlustöö näol tegemist on plagiaadiga," ütles Voog.com omanik Tõnu Runnel. Defolio platvormil toimub Kuldmuna konkurss.