Euroopa energiaturud sõltuvad Siberist ja Arkitakst saabunud külmast ilmast. Märts oli kuue aasta külmim, järgnedes aastakümne külmimale veebruarile. Kõik Bloombergi poolt küsitletud kuus ilmaprognoosijat olid ühel meelel, et Põhja-Euroopat tabanud külm ei ole hooaja viimane ning tõeliselt kevadist ilma tuleb otsida Kagu-Euroopast.

Külmalained on pannud kogu Euroopas energia- ja transpordiühendused proovile ning ajanud gaasi ja elektri hinna üles. Kauplejad müüvad maagaasi laovarusid, mis on niigi väikseimad vähemalt aastast 2009. Põhjamaade hüdroenergiareservuaarid pole olnud nii tühjad juba seitse aastat.

„Külm ilm kimbutab Euroopat veel aprilli alguses, kuid aja pikku annab järele,“ ütles AccuWeatheru meteoroloog Tyler Roys.

Suurim ilmahälve võrreldes tavapärasega on Suurbritannias ja Skandinaavias, iseäranis Lõuna-Norras. Samas peaks Radiant Soultionsi meteoroloogi Rebecca Fulleri sõnul kuumemad olud valitsema Balkanil ja Türgis. Tema sõnul peaks maikuus olema Skandinaavias tavapärasest soojem.