Saaremaal on elektritarbimine kümne aasta kõrgeim. Eesti lõppenud aasta detsembri tippkoormus kasvas võrreldes ülemöödunud detsembriga kaks protsenti, teatas Eesti Energia pressiesindaja Riina Vändre ETAle.

Alanud aasta jaanuari esimene nädalavahetus tõi elektritarbimise tipu. Pühapäevane tarbimine tõstis tippkoormuse 1310 megavatini, esmaspäeva hommik tõstis tippkoormuse 1420 megavatini. Esmaspäeva õhtuks prognoosis Eesti Energia üle Eesti rekordilist elektritarbimist, õhtusel pimedal ajal on tarbimine suurem kui hommikul ja päeval.

Kui tavapäraselt on tippkoormuse ajal olemasolevatest elektritootmise võimsustest ära kasutatud ligi kaks kolmandikku, siis praegu töötavad Eesti elektrijaamas kõik töökorras seadmed. Samuti töötavad Balti elektrijaama kolm käigusolevat plokki poole võimsusega. Seadmeid hoitakse töös külmade ilmade pärast, osa võimsustest toodetakse kohustuslikku reservi, et olla valmis ülekoormusest tekkida võivateks avariiolukordadeks.

Praegusest elektritoodangust ülejäänud võimsuste arvel toodetud elekter müüakse peamiselt Lätti ja Venemaale.

Esmaspäeva pärastlõunase seisuga oli külmakraadidest põhjustatud elektrikatkestuste arv minimaalne. Üle Eesti paiknevast 17.000 trafopunktist on rivist väljas 18 keskpinge trafopunkti, kõrgepingealajaamad töötavad häireteta. Registreeritud madalpingerikkeid oli kokku 24.

Pakasest põhjustatud suurem tarbimine võib ka kodutarbijale kohati tüli tekitada, kuna paljud kütavad elektriga ning liinid ei pruugi suurenenud koormusele vastu pidada. Samuti võivad vanemad liinid külmaga kokku tõmbuda ja katkeda.