Valitsus leppis esialgu kokku, et kultuuriministeeriumi eelarvest palka saavate kultuuritöötajate miinimumtöötasu võiks 2019. aastast tõusta 1250 euroni. Kultuuriministeerium tagas lisaraha leidmisega veelgi suurema tõusu ning tegelikuks miinimumpalgaks kujuneb tulevast aastast 1300 eurot. See tähendab võrreldes mullusega 13-protsendilist miinimumtasu tõusu, teatas ministeerium.

Palgatõus tagatakse ka neile kõrgharidusega kultuuritöötajatele ja tugipersonalile, kelle töötasu on juba praegu miinimumist kõrgemal. Nende töötajate palgafond kerkib 7 protsendi võrra ning selle jaotumine on asutusesisene otsus.

Üleriigiline kokkulepe puudutab kultuuriministeeriumi eelarvest palka saavaid kultuuritöötajaid, kuid on soovituslik kõigile kultuurivaldkonna asutustele sõltumata nende haldusalluvusest või omandivormist.

Kõrgharidusega või kõrgharidust nõudval ametikohal töötava kultuuritöötaja brutotöötasu alammäär tõusis esmakordselt üle tuhande euro piiri, praegu kehtiva 1150 euroni sellel aastal. Veel mõne aasta eest, 2015. aastal oli kultuuritöötaja miinimumtöötasu 731 eurot. See tähendab, et palgatõus on nende aastate jooksul olnud 569 eurot ehk 78%.