Teenistujate Ametiliitude Organisatsiooni (TALO) erakorraline üldkogu otsustas eile, et kultuuritöötajad streigivad 22. veebruaril.

Kultuuritöötajate streik hõlmab kogu riiki, erandiks on vaid Saaremaa. 22. veebruaril ei streigi Valga keskraamatukogu, Saaremaa muuseum, Jõgevamaa keskraamatukogu ja Valga nuuseum.

Seoses streigiga on kavas 22. veebruaril korraldada Toompeal pikett, kus osalevad ka teadus-, haridus- ja kõrgkoolitöötajad.

"Teadlaste teadmisi ja loomingut ei saa käsitleda kultuurist eraldi," ütles teadustöötajate ametiliidu esimees Kusta Rumma. "Sellepärast ei näe me mingit põhjust, miks mitte toetada kultuuritöötajate streiki."

Riikliku lepitaja Leonard Tammiku kinnitusel on streik täiesti seaduslik, sest töörahu on katkenud ning ametiühing on sellest õigeaegselt teavitanud nii teda, valitsust kui ka maakondlikke lepitajaid.

Isamaliidu esimees Toivo Jürgenson ütles eile, et ta saab täiesti aru, miks kultuuritöötajad kavandavad streike. "Valitsus ei jätnud neile teist võimalust," märkis ta.

Isamaaliidu liider avaldas samas lootust, et kultuuritöötajate ja valitsuse läbirääkimised nihkuvad paigast, sest steiki ei saa pidada heaks nähtuseks. Jürgensoni sõnul hoiatas Isamaliit 1996. aasta eelarve arutamise ajal, et kultuuritöötajad võivad streikima hakata.

Jürgensoni sõnul oleks sellist olukorda saanud vältida, kui valitsuskoalitsioon ei oleks populistlike lubadustega tekitanud eelarvesse auke, mille täitmiseks tuli suunata näiteks kütuseaktsiisi tõstmisest laekuv raha. Kütuseaktsiisi tõstmisest saadud tulu oleks tulnud anda teadusele ja kultuurile, ütles Jürgenson.

Tuleviku Eesti Erakond, Eesti Sinine Erakond ja Eesti Rahvuslaste Keskliit lähetasid eile kultuuritöötajate streigi toetuse avalduse.

Eesti Sotsiaaldemokraatliku Partei esimees, Riigikogu rahanduskomisjoni ja Mõõdukate fraktsiooni liige Eiki Nestor ütles, et streigi väljakuulutamine on täiesti loomulik ja seaduslik tegevus, sest valitsus katkestas möödunud aastal palgaläbirääkimised ametiühingutega ning sellega katkes ka töörahu.

Nestori sõnutsi ei saa teenistujate palga tõstmiseks lahendusi otsida juba vastuvõetud riigeelarvest, kuid on üks võimalus lisaeelarve vahendite piires möödunud aasta riigeelarve 277-miljonilisest ülelaekumisest.

ETABaltic News Service