Rubla

Sel aastal on rubla kaotanud oma väärtusest ligi 45 protsenti. Käesoleval nädalal langes rubla väärtus rekordmadalale ning ühe dollari eest sai umbes 80 rubla. Bloombergi andmetel on rubla on sel aastal maailma kõige halvem valuuta.

Inflatsioon

Vene keskpanga inflatsioonieesmärk oli 2014. aastaks 5 protsenti. Praegu on see juba 9,4 protsenti ning jätkab tõusu. Toiduainete hinnad on tõusnud veelgi enam – novembris on toiduainete hinnad tõusnud 12,6 protsenti. Hindade tõusu peamiseks põhjuseks on Venemaa otsus kehtestada impordikeeld sanktsioone toetanud riikidele. Vene meedia hinnangul võivad toiduainete hinnad tõusta tänavu kokku 25 protsenti.

Intressimäärad

Venemaa Keskpank tõstis eelmisel nädalal baasintressimäära 10,5 protsendilt 17 protsendini. Viimati tõstis keskpank intressimäära nii palju 1998. aastal. Toona kuulutas Venemaa välja ka maksejõuetuse. Tänavu on intressimäärasid tõstetud kokku juba kuus korda.

Ähvardav majanduslangus

Rahvusvaheline Valuutafondi (IMF) hinnangul kasvab Venemaa majandus sel aastal vaid 0,2 protsenti. Venemaa ametnikud on öelnud, et riigi majandus võib järgmisel aastal langeda isegi kuni 5 protsenti. Seda juhul, kui nafta hinnad jäävad 60 dollari juurde barreli kohta.

Nafta

Nafta hinnad on langenud kuni 55 dollarini barrelist – tase, mida ei ole nähtud juba viis aastat. See on Venemaale väga valus löök, kuna pea poole riigi tuludest moodustavad nafta ja maagaasi eksport.

Kapitali väljavool

Keskpank prognoosib, et sellel aastal on kapitali väljavool Venemaalt 130 miljardit dollarit. Järgmiseks aastaks ennustab keskpank 120 miljardi suurust kapitali väljavoolu.

Välisvõlg

Venemaa valitsussektoril, pankadel ja ettevõttetel on kokku umbes 678 miljardit välisvõlga. Sellest 130 miljardit tuleb ära maksta selle ja järgneva aasta jooksul.

Eelarve puudujääk
Sõltuvalt naftahindadest võib Venemaa eelarve puudujääk järgmisel aastal olla umbes 2 protsenti. Võrreldes mitmete teiste riikidega on Venemaa puudujääk siiski väike, lisaks sellele ei ole Venemaal ka suurt riigivõlga.

Eelarvekärped

Venemaa peab 2015. aasta eelarve kulusid kärpima vähemalt 5 protsendi ulatuses. Ainsana jääb puutumata kaitse – ja julgeolekueelarve.