Üle Põhja-Euroopa erinevaid metsandusettevõtteid omav Paulsrud ostab kokku põllumaad, et kasvatada kultuure energeetikatööstuse tarbeks. Lisaks kavandab Paulsrud Ukrainasse biokütusetehast.
“Seni oleme palju elektrit tarbinud,” ütles Paulsrud oma energiamahukate puiduettevõtete kohta. “Nüüd tahaks istuda n-ö teisel pool lauda ja hakata energiat tootma.”
Sihikul ka Pihkva oblast
Paulsrud asutas mullu Eestis firma AS Agreeno, millel on Ukrainas tütarfirma Ukra Agro. Viimase kaudu on Paulsrudi sõnul investeeritud Ukraina turule kaks miljonit dollarit (25 miljonit krooni) ja ostetud kokku 3000 hektarit põllumaad. “Alustasime sel aastal maa kokkuostu, eesmärk on kolme aasta jooksul 25 000 hektarit maad omandada, et kasvatada rapsi, päevalille, maisi jms,” rääkis Paulsrud. Põlluviljad müüakse Baltikumi ja muu Euroopa turgudel. Selle tooraine baasil hakkabki tööle mõne aasta pärast rajatav biokütuse tehas. Paulsrud on veendunud, et sellise kütuse tarbimine kasvab Euroopas jõudsalt.
Maa kokkuost Ukrainas pole Paulsrudi sõnul aga sugugi naljaasi, esiteks kaubeldakse kõvasti ja teiseks on tegutsemas palju teisigi “näljaseid” investoreid. Samas on Ukraina puidutööstuses norrakal juba seitsmeaastane kogemus. Ukraina põllumaa kvaliteedi kohta ütleb Paulsrud: “Väga hea musta mulla pinnas.”
Mees pani Kundasse püsti 2,6 miljardit krooni maksva haavapuitmassi tehase, mis on Eesti suuremaid välisinvesteeringuid. Tehasel kulub veel pool aastat käivitusfaasiks, siis peaks see saavutama täiskäigu ehk kuni 450 tonni toodangut päevas Euroopa ja Aasia turgudele. Nüüd aga kavandab Paulsrud Pihkva oblastisse veelgi suuremat sarnast tehast – investeeringuks nimetab ta 400-500 miljonit eurot (6,3-7,8 miljardit krooni).
“Selle projekti kohta pole praegu palju rääkida, asi on algstaadiumis,” ütles Paulsrud projekti kohta. 2008. aastal plaanitakse siiski tema sõnul kopp juba maasse lüüa. 

 * * *

Paulsrud ühendab Eesti põllumajandusettevõtted
•• AS Agreeno loomise üks eesmärke oli muuhulgas Roar Paulsrudiga seotud põllumajandustootjate Rebruk Farmi, Evalo Agro ja Virika Farmi koondumine ühe katuse alla. Kaks esimest nimetatust on keskendunud piima, teine liha tootmisele.
•• Paulsrudiga seotud kolme põllumajandusfirma käive küündis 2004. aastal 25 miljoni kroonini. Ent Baltimaade suurim pullilaut ei olnud Virika farmis siis veel avatud. Piimafarmides on Paulsrudil kokku 1100 lehma, kellelt saadakse 7500-8000 liitrit piima aastas.
•• Agreeno puhul on tähelepanuväärne, et firma nõukokku kuuluvad kaks põllumajanduse grand old meest: E-Piima juht Jaanus Murakas ning pikka aega Väätsa Agro osanike ringi kuulnud Arne Malmre. Muraka sõnul on tema firmas nõustaja rollis.