Shaolini tempel on kuulus seal õpetatavate võitluskunstide poolest, mis on Hongkongi kaudu vallutanud viimase kümnendi jooksul ka Hollywoodi.

Viimastel aastatel on ka tempel ise kenasti teeninud seda külastavate miljonite turistide arvel, kuid samuti on tempel korraldanud üle maade ja merede rändavaid võitluskunste näitavaid etendusi ja teinud filme.

Läbirääkimised linna ja riigifirma vahel

Üleeile teatas Shanghais ilmuv Idamaa Hommikuleht (东方早报, inglisekeelse nimega Oriental Morning Post), et Hiina kõige rahvarikkamas Henani provintsis asuva Dengfengi linna võimud on sõlminud lepingu riigile kuuluva turismiettevõttega China Travel International, et luua ettevõte Shaolini kultuuri- ja turismiäri juhtiv ettevõte. Uus ettevõte peaks noteeritama börsil 2011. aastal, väitis ajaleht, tuginedes avalikustamata dokumentidele.

Dengfengi linnaametnikud lükkasid teate ümber, kuid möönsid, et peavad turismiettevõttega läbirääkimisi uue ühisettevõtte loomise üle Songshani mägedes turismi arendamiseks. Shaolini tempel asub samas mäestikus.

"Kuusteist riikliku ja provintsi taseme tähtsusega kultuurimälestist, sealhulgas Shaolini tempel, ei jääks uue ühisettevõtte valitseda," seisab linnavalitsuse teadaandes. Ka ametlik uudisteagentuur Xinhua teatas, et jutud börsile minekust ja riigi vara odavast müügist on täiesti valed.

Firma: vara veel midagi öelda

Teise väidetava lepingupoole, juba Hongkongi börsil noteeritud Hiina riikliku turismiettevõtte investeeringute osakonna juht Heywood Ho kinnitas, et läbirääkimised on küll toimunud, kuid pooled "ei ole sõlminud ühtegi lõplikku lepingut". "On vara tehingu kohta midagi ütelda," tõrkus Heywood Ho täpsemaid vastuseid andmast.

Templi mungad on väidetava kava vastu. Kloostriülem Shi Yongxin ütles mullu ühele Hongkongi ajalehele, et templi muutmine börsiettevõtteks käiks Buddha õpetuse vastu. Pead tõstab ka rahvalik vastumeelsus templi äritegevuses ärakasutamise vastu.

Õigel viisil võiks õpetust levitada küll

Samas pole mungad vastu sellele, et õpetust kohasel viisil levitada. Varem Reutersi uudisteagentuurile antud intervjuus möönis Shaolini munkade Hongkongi haru meister Shi Yanchang, et Shaolini brändi arendamine aitaks levitada budismi sõnumit üle ilma.

Hongkongi Shaolini mungad on palunud linnavalitsuselt luba ehitada Shaolini teemapark. "Kui Shaolini park ehitatakse kooskõlas Shaolini vaimu ja mainega, toob ta kahtlemata kasu kõigile," ütles Shi Yanchang.