Ja loomulikult on saudid oma eelmisel kuul troonile tõusnud monarhi kuningas Salmaniga väga rahul, kirjutab The New York Times.

„Saudi-Araabias on praegu pidu,“ tõdes investeerimisfirma Ashmore Group Lähis-Ida direktor John Sfakianakis, kes hindab, et kuninga kroonimisjärgse rahajagamise maht on rohkem kui 32 miljardit dollarit.

See on väga suur raha. Rohkem kui Aafrika suurima majanduse Nigeeria aasta eelarve. Eesti kontekstis ja eurodesse ümber arvutatuna tähendaks see iga eestimaalase kohta 21 600 eurot.

Salman on võimule tulles teinud valitsuses ümberkorraldusi ja ministreid vallandanud, kuid ükski sammudest ei ole saanud sellist vastukaja ning elevust nagu tema otsus maksta suuri summasid Saudi- Araabia rahvale.

Rahaeraldised puudutavad toetusi erialaliitudele, kirjandus- ja spordiklubidele, investeeringuid vee- ning elektrisüsteemidesse ja lisaks kahe kuupalga mahus boonuseid kõikidele valitsusametnikele, sõduritele, pensionäridele, valitsuse stipendiumiga tudengitele nii kodu- kui välismaal. Sammu järgisid ka mõned erafirmad, lisades oma töötajate rahakotti veel lisaks mõned miljardid.

Kui osa valitsuskulutusi tehakse aastate jooksul, siis suurem osa neist jõuab kohale sel kuul, kaasa arvatud boonused. Saudi-Araabia 5,5 miljonist elanikust annab valitsus Sfakianakise sõnul tööd umbes kolmele miljonile.