Loomulikult investeerivad nii Rootsi kuningas Carl Gustaf kui ka tema pereliikmed ainult Rootsi majandusse. Oleks ka imelik ja tekitaks palju küsimusi, kui kuninga portfellis leiduks näiteks Sberbanki või Nokia aktsiaid.

Sektoritest domineerivad kuningapere investeeringutes Rootsi tööstus ja pangandus; jaekaubanduse ja teenindussektori aktsiaid pole peaaegu et ollagi.

Expressen lasi portfelle kommenteerida asjatundjatel, Avanza privaatpanganduse analüütikul Johanna Kullil ja Nordneti majandusanalüütikul Joakim Bornoldil.

Kuningas Carl XVI Gustaf

Portfell: SEB (pank), Nordea (pank), Sandvik (masinatööstus), Atlas Copco (masinatööstus), SKF (kuullaagrid), Skanska (ehitus).

Portfelli koguväärtus: 56,97 miljonit Rootsi krooni (5,92 miljonit eurot)

Portfelli aastane tootlus: 0,4%

Kommentaar: Kolmandiku portfellist moodustavad peamised pangad SEB ja Nordea. Rootsi aktsiaturg on väga finantsteenuste poole kaldu, kuningas peaks hoidma ennast panganduseprobleemide eest.

Samuti on väga suur osakaal Wallenbergi perekonnaga seotud aktsiatel, eriti Atlas Copcol. Riskihalduse vaatevinklist on see positsioon liiga suur, esindatud peaks olema ka teised sektorid.

Kuninganna Silvia

Portfell: SCA (metsatööstus, esmatarbekaubad), Sandvik, Lundbergs (investeerimisfirma, investeeringud näiteks Husqvarna, Handelsbanken, Holmen, Cardo).

Portfelli koguväärtus: 5,63 miljonit Rootsi krooni (0,59 miljonit eurot)

Portfelli aastane tootlus: 6,6%

Kommentaar: Kuningannal on hea positsioon Lundbergsi investeerimisfirmas. Aga nii vähese arvu investeeringute puhul on vaja vaid ühte kukkuvat aktsiat, et portfelli kõigutada.

Hea on samas, et kuninganna on oma vähesed investeeringud hajutanud eri tööstusharudes.

Kroonprintsess Victoria

Portfell: SEB, Nordea, Ratos (Investeerimisfirma, investeeringud näiteks Lindab, DIAB, Camfil, Jøtul, Superfos), Sandvik, Industrivärden (Investeerimisfirma, osalused Handelsbankenis, SCAs, Volvos, Sandvikis, Ericssonis), Handelsbanken (pank), SKF, SCA, Lundbergs, Getinge (meditsiinitehnika).

Portfelli koguväärtus: 14,86 miljonit Rootsi krooni (1,54 miljonit eurot)

Portfelli aastane tootlus: -0,8%

Kommentaar: Kroonprintsessil on osalus meditsiinitehnikat tootvas ettevõttes Getinge, mis on kolm aastat järjest kahjumit tootnud. Kuid see osalus on vaid 3%, mis näitab, et kui tähtis on hoida portfellis mitmeid aktsiaid.

Hea riskide hajutamine 13 erineva ettevõtte vahel, neist kolm investeerimisfirmad. See on portfell, mille ma ise valiks.

Prints Daniel

Portfell: Starbreeze (arvutimängud).

Portfelli koguväärtus: 378 780 Rootsi krooni (39 500 eurot)

Portfelli aastane tootlus: 102,6%

Kommentaar: Halva õnne korral võib terve portfell kõrbeda, sest korvis on ainult üks muna. Ta peaks oma proua juures investeerimiskoolis käima. Kroonprintsessil on palju rohkem riske taluv portfell.

Tõeliselt kõrge riskiga portfell. See on investeerimisstrateegia, mida ei soovita kellelegi. Kui kõik ühele panusele panna, peab olema riskidest väga teadlik.

Printsess Madeleine

Portfell: SEB, Ratos, Sandvik, Industrivärden, Handelsbanken, SKF, SCA, Lundbergs.

Koguväärtus: 16,2 miljonit Rootsi krooni (1,68 miljonit eurot)

Portfelli aastane tootlus: 1,1%

Kommentaar: Kuningapere lapsed on tõelised eeskujud. Peamised Rootsi firmad, investeerimisettevõtted, erinevad sektorid.

Ehkki see portfell näeb välja hea, on see kaitsva suunitlusega, nagu ka teiste kuningapere liikmete portfellid, kus on puudu väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted ning mitu sektorit.

Prints Carl Philip

Portfell: SEB, Ratos, Sandvik, Industrivärden, Handelsbanken, SKF, SCA, Lundbergs, Skanska.

Portfelli koguväärtus: 12,05 miljonit Rootsi krooni (1,25 miljonit eurot)

Portfelli aastane tootlus: -2,1%

Kommentaar: Hea kokteil pikaajalistest investeeringutest.

Riskide hajutamise vaatenurgast täitsa OK. Aga jälle, liiga suur osa on tööstuses ja panganduses. Võiks võtta riski ja investeerida ka teistesse majandusharudesse, nagu jaekaubandus või IT.

Printsess Sofia

Oma investeerimisportfelli ei ole.